Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Между 1 и 3 месеца са били необходими за покупка на жилище у нас през 2019 г

Времето за финализиране на сделката се увеличава заради нарасналото предлагане на пазара, сочи доклад

Между 1 и 3 месеца са били необходими за покупка на жилище у нас през 2019 г

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Увеличеният обем на предлагането на жилища у нас в края на 2019 г. е удължил времето за избор на имот от купувачите. Те са се нуждаели от един до три месеца и от седем до осем огледа, за да осъществят покупка на жилище, сочи доклад на компанията за недвижими имоти Форос. 

Отстъпките от обявената цена са останали на относително ниски нива от около 5%-7%, но очакванията на компанията са през следващите години коментарите в цената да бъдат по-чувствителни поради големия брой нереално високи оферти на пазара в момента.

80% от имотите за продажба в София - ново строителство

В края на миналата година пазарът е бил наситен с многобройни и разнообразни жилища, което е накарало купувачите да избират по-внимателно и да бъдат по-взискателни към бъдещия си имот. Продължават да се предпочитат жилища на среден етаж с южно и източно изложение, което обуславя и по-високата им цена. Малко по-ниски са цените на северните и западни апартаменти на първи и последен етаж.

"Голяма част от имотите, закупени през 2009 - 2012 г. с цел инвестиция, бяха пуснати в продажба през изминалата година, тъй като пазарните цени достигнаха до желаните от инвеститорите нива. По този начин много от тях реализираха добри печалби от разликата между покупната и продажна цена", отбелязват авторите на доклада.

По данни на Форос на вторичния пазар се предлагат предимно собствени имоти – около 65%, 15% са имотите с проблем при плащането на кредит, а по 10% си разделят наследствените и придобитите от банки жилища.

В София предлагането през 2019 г. отново е било съсредоточено в кварталите Младост, Люлин, Надежда, както и в новозастрояващите се Витоша и Манастирски ливади. Във Варна най-силно е било предлагането в кварталите Бриз, Левски, Чайка и Възраждане, а в Бургас – в Славейков, Братя Миладинови, Лазур, Изгрев и Възраждане.

Малко над 80% от предлаганите имоти в София миналата година са били ново строителство, следвани от старите тухлени имоти с дял от 15%. Едва около 5% от имотите за продажба в столицата са били панелни жилища. Подобна е ситуацията и в останалите големи градове – Пловдив, Варна и Бургас, където новите тухлени жилища са имали дял от 55%, следвани от старите тухлени имоти с 30% и панелните жилища с 15%.

Най-голям е делът на предлаганите жилища в страната с една или две спални и площ от 70 до 140 кв. м.
Броят на предлаганите жилища на търг в сайта на частните съдебни изпълнители е 1159, като през последното тримесечие броят им се е увеличил с около 2,5%. "Делът им от общия пазар е незначителен, за да окажат влияние на ценообразуването и поведението на останалите продавачи и купувачи", отбелязват авторите на доклада.

Манастирски ливади, Витоша и Овча купел - все по-предпочитани от купувачите

Двустайните и тристайните апартаменти са останали най-търсени от купувачите и през 2019 г., като предпочитаната площ е между 70 и 90 кв. м за първите и 100-140 кв. м за вторите. Търсенето на по-големи жилища е било съсредоточено почти изцяло в София от семейства с повече от едно дете.

Ателиета, студиа и гарсониери са били търсени най-вече по Черноморието и в големите планински курорти, както и около големите университети. Целта на купувачите на подобни имоти е била препродажба или отдаване под наем, тъй като търсенето им на вторичния пазар все още е силно. За лично ползване малки жилища са търсели семейства с едно дете или млади двойки.

80% от търсенето в София е било съсредоточено в нови тухлени жилища, построени след 2014 г. Причината за това е, че основният недостатък на новото строителство, а именно лошото разпределение, вече е преодолян. Проектирането на новите сгради е съобразено с изискванията на купувачите за по-голяма функционалност на жилищата. По този начин новите тухлени жилища успяват да привлекат и част от почитателите на старото строителство, за които доброто разпределение е основен приоритет.

Не липсват и купувачи на стари жилища, които продължават да предпочитат качествените дебели стени, осигуряващи тишина и спокойствие през нощта. Купувачите на панелни жилища пък са били хора с по-ограничен бюджет, желаещи да прехвърлят разхода за наем към кредит на приблизително еквивалентна стойност.

Сред главните подбуди за покупка на имот през 2019 г. са останали миграционните процеси сред населението. "Движението на хората от малките към големите населени места е един от основните двигатели на имотния пазар", се казва в доклада. 

Още по темата
По отношение на локацията все по-търсени са жилищата в развиващите се квартали на София  Манастирски ливади, Витоша, Овча купел. Там се фокусират най-вече млади семейства с деца, очакващи инфраструктурата в близко бъдеще да се подобри. Към момента очакванията са това да се случи в рамките на 5-10 години в зависимост от квартала.

Миналата година българите са завоювали стабилни позиции като купувачи на имоти по Черноморието, а най-търсени са били едностайните и двустайни апартаменти на цена между 25 хил. и 30 хил. евро, както и студия на цена между 16 хил. и 18 хил. евро, сочи докладът.

Засилен интерес сред купувачите през миналата година е регистриран и към жилища от по-високия клас на цена около и над 100 хил. евро. При къщите тенденцията през 2019 г. обаче е била обратна – търсели са се предимно по-евтини имоти до 150 хил. евро в малките населени места около София.

"Покупките „на зелено“ продължават да заемат голяма част от пазара, тъй като хората възвръщат доверието си в строителите, виждайки завършването на множество замразени след финансовата криза строежи", констатират авторите на доклада. „Ценовото предимство, което дава липсата на готова сграда или дори на Акт 16, остава сериозен аргумент сред купувачите. Въпреки настъпилото на пазара спокойствие в това отношение, търсещите следва да бъдат предпазливи при покупка на имот „на зелено“, тъй като рисковете, които крие подобна сделка, понякога са трудно предвидими за непрофесионалист в областта“, съветват от Форос.

Данните на компанията сочат, че 80% от търсените жилища са за лично ползване, а около 20% се търсят с цел вторична продажба или отдaване под наем. Втората група е фокусирана най-вече в големите областни центрове.
Половината от купувачите разчитат на ипотечен кредит при покупката на жилище, като влагат в покупката между 20% и 30% собствени средства. Останалите 50% предпочитат да закупят имот изцяло със собствени средства.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
19
 
2
sando1 до: mrynmryn
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Хаха. Това някаква заучена история от учебника на гладния брокер ли е? От космоса се вижда че е измислена история :)
19
 
7
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
"80% от имотите за продажба в София - ново строителство", на мен ми е чудно, как още се намират хора, които да не купуват ново строителство, а панелки, които вече са на доизживяване. Имам познати, които нарочно си продадоха панелката и за още 10к отгоре си взеха нова строителство, което им спести около 10-15к за ремонт на панелката. Не знам как се намират такива купувачи... Те лично бяха притеснени от това, че вече беше над 40 годишен и имаха някакви проблеми с влагата.

Още от България
Печалбата на Jumbo в България спада с над 1 млн. евро през първото полугодие