IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагането на офис площи в София расте, но наемателите остават предпазливи

Свободните площи в столицата достигнаха най-високото си ниво от 2015 г. насам

20:42 | 10.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Боби Тошев, БГНЕС</em></p>

Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

Пазарът на офис площи в София остава вял и през второто тримесечие на тази година заради несигурността на ползвателите на офиси за дългосрочните им планове. Това забавя процеса по планиране и вземане на решения, в резултат на което между април и юни обемът на нетно усвоените офис площи е достигнал едва 3300 кв. м, сочат данни на консултантската компания MBL.

За сравнение през второто тримесечие на 2020 г., когато в страната имаше блокада заради коронавируса, обемът на нетно усвоените офис площи е бил едва 1100 кв. м.

През последните три месеца са били сключени сделки за 28 хил. кв.м, почти колкото и през първото тримесечие – 22 хил. кв. м и малко над нивото от второто тримесечие на миналата година – 15 хил. кв. м.

В същото време предлагането расте, като през второто тримесечие в експлоатация са въведени около 91 хил. кв. м офис площи клас А, което е трикратен ръст в сравнение с проектите, взели разрешително за ползване през първото тримесечие на 2021 г., сочат данните на MBL. Така общият обем на съществуващи офис площи в столицата достига 2,340 млн. кв. м.

Компанията очаква големият обем модерни площи в процес на предлагане на задържи напрежението върху наемните нива за офис проекти клас А и Б, но все пак предвижда, че сградите на атрактивни локации, където е съсредоточено търсенето, ще задържат сравнително по-високи офертни нива. По-голям натиск ще поемат проекти във второстепенни райони.

По данни на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton офертните наеми за първокласни офис площи в София са около 15 евро на кв. м за централната част на града и 12-14 евро на кв. м за периферията около главните булеварди. 

През второто тримесечие голяма част от новозавършените сгради се намират по бул. Цариградско шосе, бул. „Г.М. Димитров“, в района на Бизнес парк София и квартал „Хладилника“. Площите в процес на активно строителство са близо 234 хил. кв.м, като 95 хил. кв.м от тях се очаква да бъдат завършени до края на годината, пише MBL.

Свободните офис помещения клас А и клас Б са се увеличили с около 83 хил. кв.м през второто тримесечие на годината вследствие на значителния обем нови сгради на пазара. В резултат на това делът на свободните площи е нараснал до 15,3% спрямо 11,2% през първото тримесечие на 2021 г., достигайки най-високото си ниво от 2015 г. насам.

Обемът на площи клас А и Б, които активно се предлагат на пазара, както в съществуващи, така и в сгради в процес на изграждане, е достигнал 557 хил. кв.м за второто тримесечие на годината, отбелязвайки лек ръст в сравнение с предишното тримесечие. 83% от тези площи се намират в периферните райони, като са разпределени основно между Цариградско шосе и квартал „Хладилника“.

„Въпреки че пазарът на офис площи в София отбелязва завишена наемна активност през последната половин година, той все още е в начален етап на възстановяване и тепърва очакваме да достигне нивата отпреди пандемията“, отбелязва MBL. Компанията прогнозира, че пазарната активност ще се увеличи през следващите тримесечия, а това ще доведе до повече сделки за наем през годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още