IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ремонтът на зала "Фестивална", вече "Асикс Арена", струва 7 млн. лв.

Изцяло реконструираното съоръжение бе официално открито днес

16:22 | 12.11.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

7 млн. лева е стойността на ремонта на обновената зала "Фестивална" в София, която вече ще носи името "Асикс Арена". От тях 4 млн. лв. са собствени средства на "Академика 2011" и 3 млн. лева са по договор за енергийна ефективност.

Изцяло реконструираното съоръжение бе официално открито днес от премиера Бойко Борисов и министъра на спорта Красен Кралев, съобщи БТА. 

Договорът за спонсорство с "Асикс" е за 6 години и фирмата ще подпомага издръжката на залата със 100 хил. лева годишно.

След реконструкцията на залата капацитетът е увеличен на 2270 седящи места, като за концертни и културни мероприятия може да приеме до 6000 души.

Съоръжението е оборудвано с нова лекоатлетическа писта с 4 коридора и пълен комплект уреди за лека атлетика.

Първото състезание, което "Асикс Арена" ще приеме, е турнир "Академик" на 13 януари. В залата ще се проведат всички държавни първенства по лека атлетика, а на 10 февруари ще има Балканиада за юноши и девойки до 20 години.

По програмите за селските райони и за училищната инфраструктура над 1 млрд. лв. ще бъдат използвани за спортни зали, физкултурни салони и игрища, коментира пред журналисти премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА.

По време на откриването на залата премиерът заяви, че за да може да се води от висок клас състезание и навън, единственото подходящо място, е стадион "Академик". За стадиона са отделени още 4 млн. лева, за да може подрастващите да имат възможност и на световни първенства да участват, допълни Бойко Борисов.

"Ударно тази година ще достроим залата, за да може федерацията да кандидатства за Европейското първенство на закрито", заяви Борисов.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев благодари за подкрепата, която оказват правителствата на премиера Борисов за спорта.

От 2009 г. насам сме инвестирали над 300 млн. лв. за реконструиране на спортните съоръжения и продължаваме напред с реконструкция на стадион Академик, на Арена - Бургас, която ще е зала от най-висок клас, заяви още министърът.

Вижте как изглежда ремонтираната зала в галерията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 18 rate down comment 2
pinoccio
преди 6 години
Адмирации, 30 години залата стоеше безстопанствена и се рушеше като разграбено ТКЗС. В нея се провеждаха европейски по лека атлетика на закрито, международните турнири "Дан Колов" и "Странджата", панаири на книгата, рок-маратоните през 80-те години - когато режимът бе поотпуснал хватката, и пр. После дойдоха посткомунистите - раздадоха кината и залите за места за търговия за дрехи и обувки втора употреба и хората се облякоха и обуха в носените *** на стругарите и шлосерите от Запада. Манталитетът им стана второупотребен и по ленински осмислен от идеята да износят неизносеното. Добре, че поне тоя бандит като един Робин Худ върна залите на мястото им, кината в София отидоха в ръцете на един единствен човек - 40 на брой, уж да не променя дейността им за 5 години. След петата година, престояли затворени, общата им цена достигна над милиард лева и човекът си купи "Бугати Вейрон", защото му беше писнало от стария "Трабант". И издаде книга "Наръчник на предприемача".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още