IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строители излизат на протест в сряда

В демонстрацията ще участват близо 1000 машини

16:49 | 11.12.18 г. 7
<p>
	<em>Снимка: КСБ</em></p>

Снимка: КСБ

Камарата на строителите в България ще проведе в сряда мирна демонстрация със строителна техника от 7 до 12 ч., в която ще вземат участие около 1000 машини. Същия ден ще бъде внесена и подписка в парламента в подкрепа на строителния бранш.

Това заяви председателят на Управителния съвет (УС) на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Илиян Терзиев по време на нарочна пресконференция в сградата на браншовата организация.

„Към днешната дата сме събрали около 53 хил. подписа, като писмо относно подписката и нашите искания ще внесем и в Президентството, и в Министерския съвет“,  заяви инж. Терзиев. Той допълни, че тези действия са продължение на кампанията „Аз съм строител“, която стартира по повод Деня на строителя на 26 октомври.

Председателят на УС на КСБ припомни, че на 16 октомври Камарата излезе с декларация, изпратена до президента Румен Радев, министър-председателя Бойко Борисов, председателя на НС Цвета Караянчева и парламентарно представените политически сили. „В нея ние изразихме нашето безпокойство от атаките срещу бранша и обвиненията за „високи цени и безобразно качество на изпълнението“, за корупционни практики и отклоняване на средства“, подчерта инж. Терзиев и допълни, че се отправят неверни обвинения в публичното пространство от политически сили, без те да са подкрепени с доказателства, което се отразява тежко на авторитета на бранша. КСБ е представила и справка за цените на строителството в България и тези в цяла Европа, каза още инж. Терзиев.

„В нашата декларация категорично заявихме, че не желаем да бъдем използвани за политически цели и предизборна агитация. Поискахме и проведохме срещи с парламентарно представените партии и с председателя на НС, на които поставихме нашите проблеми и предложения за подобряване на законодателството, касаещи строително-инвестиционния процес, и получихме обещания за подкрепа“, заяви още председателят на УС на КСБ  и добави, че за съжаление атаките срещу бранша не спират, а напротив - продължават агресивно, като натрапват в публичното пространство невярна и подвеждаща информация, уронваща престижа на българските компании и достойнството на българските строители. „Ситуацията, в която строителният бранш е поставен, е безпрецедентна“, каза той.

„Подобно унищожително отношение към нашата достойна професия досега никой не си е позволявал. Притеснени сме, че това едва ли е случайно. Много е вероятно целта на тези атаки да е да бъдат дискредитирани или дори ликвидирани  българските компании преди предстоящия старт на големите проекти по европейските програми и по този начин да бъде предоставен на чужди компании българският строителен сектор“, подчерта инж. Терзиев и допълни, че Камарата е обезпокоена от безотговорно говорене, защото то може до доведе до  спиране на  еврофондовете за България, а те осигуряват над 80% от заетостта в сектор „Строителство“.

Инж. Терзиев каза, че ръководството на Камарата на строителите в България се притеснява какво ще стане с хилядите строители и семействата им, ако останат без работа. „Ще отидат там, където половината вече са. Ние сме длъжни да се защитим, да защитим нашите компании, работници и служители, нашите семейства. Затова стартирахме кампанията „Аз съм строител“, част от която е и подписката в подкрепа на българските строители, като само за броени дни събраните подписи са десетки  хиляди“, сподели още той.

В подписката КСБ настоява за спиране използването на бранша за политически цели, преустановяване на необоснованите и неподкрепени с доказателства публични твърдения за корупция и злоупотреби в строителството. „Искаме да има и защита на правата, и осигуряване спокойствие и сигурност на българския бранш и българските строители“, допълни инж. Терзиев.

„Искаме и плановост и предвидимост на развитието на сектора, особено в дългосрочен план, стриктно спазване на законите както от нас, така и от политиците. Искаме подобряване на законодателството, касаещо бранша – Закона за устройство на територията и Закона за  обществените поръчки, както и въвеждане на отговорност за всеки участник в строително-инвестиционния процес. Трябва да има и политика за подготовка и квалификация на кадрите“, каза председателят на УС на КСБ, като подчерта, че за него това е огромен въпрос.

„Искаме продължаване на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, която доказа своя положителен ефект не само за бранша, но и за икономиката на страната. Над 1000 са фирмите, изпълнили обекти по програмата, над 70 хил. души са били заети благодарение на нея“, сподели инж. Терзиев.

По думите му КСБ счита, че трябва да се въведе  възможност за търсене на отговорност на субектите, които създават и разпространяват невярна информация. „Подписката и утрешното събитие са стъпки, с които казваме на политиците: „Чуйте ни и ни вижте! Вие вършете вашата работа и ни осигурете спокойствието да вършим нашата“. Ако пак не бъдем чути - ще преминем към протестни действия за защита на  правата ни - работа, законност и сигурност. Нека да бъдем малко по-добри и толерантни един към друг“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
Веск
преди 5 години
То и новото им строителство за 1000 евра по големите градове е пълна скръб ама хайде да не ви отчайвам. Щото го знам от личен опит, а едни брокери все надуват балони. У нас кариерите и местата за изхвърляне на отпадъци са толкова на често, труда е толкова евтин, че тези 10 милиона на км за келява магистрала са смешни - направо са по 2. Пътя Русе - Разград - Шумен герб го направиха трилентов като добавиха трета лента. Тази трета лента е толкова нагъната, изпозакърпена, пропаднала, нехомогенна, неравна и т.н., че направо е опасна особено зимния сезон. Всеки минавал от там го знае. Няма ли строителите да протестират срещу собствената си некадърност. Щото то краденето е едната страна, ама аз направо виждам и некадърност. Масово не се оттича вода, а се задържа. наклони всякакви и никакви, но винаги сбъркани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
bertram
преди 5 години
Протест в подкрепа на правителството (срещу опозицията) = МАНИФЕСТАЦИЯ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 0
пасъм
преди 5 години
Хората измират по пътищата, а те искали доказателства, че строят некачествено?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
Kikaha2
преди 5 години
да се смеем ли, да плачем ли с тях.... айде ще ги подкрепим с едно Лего
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 0
khao
преди 5 години
да се готвят Митничарите да протестират срещу шенген !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
khao
преди 5 години
последно време в нашата родина само безумни протести ... много странно явление
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 0
Ruddy
преди 5 години
Жалки нещастници!Всичките им пътища,които са направили са трагедия и се правят на ощипани моми!Няма поръчка,която са спечелили без подкуп, и го знаят много добре!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още