IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алексис Ципрас оцеля след вот на доверие в парламента

С това обаче трудностите за Ципрас тепърва започват, тъй като той трябва да намери начин как да ратифицира постигнатото с Македония споразумение за името

09:11 | 17.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Алексис Ципрас (център) и депутати от &quot;Сириза&quot; след вота на доверие.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас (център) и депутати от "Сириза" след вота на доверие. Снимка: Ройтерс

Гръцкият премиер Алексис Ципрас успя да преодолее поредното препятствие пред своето управление, оцелявайки след четвърти вот на доверие в рамките на мандата си.

Кабинетът получи подкрепата на 151 депутати в 300-местния парламент по време на гласуването късно в сряда, съобщава Bloomberg.

С това обаче трудностите за Ципрас тепърва започват, тъй като премиерът трябва да намери начин да ратифицира постигнатото с Македония споразумение за смяната на името на бившата югославска република. До гласуването се стигна, след като коалиционните партньори на премиера от крайнодясната партия „Независимите гърци“ напуснаха управлението заради споразумението.

След победата на вота в сряда правителството ще може да продължи мандата си до край през септември. Дотогава обаче Ципрас със своето правителство на малцинството отново ще трябва да спечели подкрепата на 151 депутати, за да бъде прието т. нар. Преспанско споразумение, с което се слага край на продължилия с десетилетия спор между Атина и Скопие за наименованието на Македония.

Според сделката новото име на страната ще е „Северна Македония“, което все още не удовлетворява някои сили в Гърция, според които думата „Македония“ в името на друга държава представлява заплаха за страната, в която има регион със същото название.

След гласуването Ципрас заяви, че вотът на доверие, който правителството му получи от парламента, е вот за стабилността на страната.

„Получихме вот на доверие единствено водени от необходимостта да продължим да работим в отговор на нуждите и интересите на гръцкия народ", заяви Ципрас пред медии, цитиран от БТА.

Управляващата крайнолява партия на премиера „Сириза“ държи 148 места в 300-членния парламент.

„Това е Пирова победа за правителството“, смята професорът по право и икономист от Университета в Атина Аристидес Хацис. По думите му хубавото е, че преди да свърши настоящия мандат парламентарното мнозинство ще успее да ратифицира Преспанското споразумение.

„Това е споразумение, което с право беше критикувано и има много слабости. Но е приличен и честен компромис, който ще е от полза на Гърция в дългосрочен план“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още