Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Икономиките от Източна Европа в ЕС се доближават до нивата отпреди пандемията

БВП на България, Румъния и Унгария за първото тримесечие е намалял по-малко от очакванията на годишна база

Икономиките от Източна Европа в ЕС се доближават до нивата отпреди пандемията

Снимка: Bloomberg LP

Икономиките от Източна Европа в Европейския съюз се представиха по-добре в сравнение с песимистичните прогнози в началото на 2021 г., изненадвайки анализатори, които сякаш надцениха кумулативните последици от ограниченията заради пандемията, пише Bloomberg.

Първоначални данни, публикувани във вторник, показаха, че брутният вътрешен продукт през първото тримесечие в Румъния, Унгария и България е намалял доста по-слабо от прогнозираното на годишна база и неочаквано е нараснал спрямо предходните три месеца. Двете най-големи икономики в региона – Полша и Чехия, публикуваха данните си по-рано и също до голяма степен надминаха очакванията.

Причините за доброто представяне ще станат по-ясни, когато бъдат публикувани пълни разбивки на данните и вероятно те ще варират в отделните страни. Унгария, например, беше сред водещите страни членки на ЕС по брой ваксинирани, а Румъния въведе не толкова строги ограничения заради вируса и се радваше на строителен бум.

Едно нещо, с което анализаторите са съгласни обаче е, че перспективите само ще се подобряват.

„Икономиките от Централна Европа вероятно ще растат по-бързо след отварянето си“, смята Дан Буска, икономист в UniCredit Bank в Лондон. „Очакваме икономическата дейност да се върне на нивата си преди пандемията още тази година в Унгария, Полша и Румъния, тъй като индустрията и строителството растат повече от туризма и транспортните услуги“, допълва той.

Още по темата
Рисковете обаче остават. Освен пандемията, която продължава да се разпространява агресивно в някои части на света, заплашвайки с нови мутации, въпреки че ваксинационните кампании се оказват успешни, инфлацията принуди Унгария и Чехия да обмислят повишаване на лихвите.

Освен това недостигът на работна ръка, който тежеше в Източна Европа преди пандемията от COVID-19, отново е на дневен ред, водейки до нарушаване на глобалните снабдителни вериги в момент, когато търсенето отново расте.

Засега обаче официални представители като румънския финансов министър Александру Назаре са оптимистично настроени.

„Икономиката на Румъния почти напълно се възстанови от свиването заради пандемията през първото тримесечие“, съобщи той във Facebook. „Вървим в правилната посока, но отново повтарям, че Румъния продължава да се нуждае от предпазливост и стабилност“, допълни той.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
4
 
1
преди 3 седмици
Вярно е. И преди бахме зле и сега сме зле.

Още от Централна и Източна Европа
Недостигът на работна ръка се завръща в Централна Европа