IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея планира включване в търга за разширяване на чешката АЕЦ „Дуковани“

Изпълнителният директор на Korea Hydro & Nuclear Power се е срещнал в началото на месеца с представители на чешките власти и на ръководството на CEZ

12:56 | 09.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Martin Divisek/Bloomberg</em></p>

Снимка: Martin Divisek/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) е посетил Чехия, като се е срещнал с представители на правителството и на държавната компания CEZ Group като част от усилията на корейската компания да спечели търга за изграждането на нов ядрен блок на площадката на АЕЦ „Дуковани“, съобщава Nucnet. 

Корейските медии потвърждават, че ръководителят на KHNP Чън Джае-хун е бил в Чехия на 2 и 3 септември, подчертавайки волята на своята компания да участва в планирания търг.

Според KHNP Джае-хун е обсъдил вариантите за сътрудничество в производството на ядрена енергия между двете страни със специалния пратеник на Чехия Ярослав Мил, както и с ръководството на CEZ, най-голямата енергийна компания в Централна и Източна Европа.

В съобщението на KHNP се посочва, че посещението на Джае-хун в АЕЦ „Дуковани“ е било съпроводено с подписването на меморандум за разбирателство  с представители на четири местни компании за „изграждане на система за сътрудничество в целия цикъл на атомната електроцентрала“ и увеличаване на нейния капацитет.

През август CEZ заяви, че планира да започне процедура за избор на изпълнител на планираното разширяване на атомната електроцентрала, като планът включва тя да започне преди края на тази година.

Правителството, което държи 70-процентен дял в компанията, наскоро одобри планове за отпускане на безлихвен кредит за изграждане на нова централа.

Говорител на CEZ заяви пред Nucnet, че е планирано изграждането на един нов реактор на площадката на АЕЦ „Дуковани“ от поколение III+ с максимална инсталирана мощност в размер на 1200 мегавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още