IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва планира да опрости получаването на руско гражданство за всички украинци

Русия вече опрости предоставянето на гражданство на жители на сепаратистките региони в Украйна

18:01 | 27.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Москва планира да опрости получаването на руско гражданство за всички украинци, заяви днес пред журналисти в Пекин президентът на Русия Владимир Путин, цитиран от Франс прес. 

"Смятаме да предоставим гражданство по опростена процедура на всички граждани на Украйна, не само на жителите на Луганската и Донецката република", заяви Путин, като имаше предвид сепаратистките републики в Източна Украйна, непризнати от международната общност.

Русия вече обяви в сряда, че е опростила предоставянето на руско гражданство на жители на сепаратистките региони в Украйна. Тази мярка беше осъдена от Киев и редица западни държави, които виждат в нея посегателство срещу суверенитета на Украйна, посочва АФП.

Путин уточни, че страната му "ще изпълни всичките си задължения към новите руски граждани". "След като получат руски паспорт, жителите на Източна Украйна ще получават социални помощи, пенсии, увеличения, всичко, на което имат право", обясни Путин и добави, че тези плащания няма да натоварят руския бюджет, защото това е "изчислено".
Той обясни, че ще бъде "теорeтично възможно" за хората, живеещи в тези райони, да получават едновременно нова руска и дотогавашна украинска пенсия.

"Странно е, че това решение предизвика негативни реакции. Полша издава такива паспорти на поляци, Румъния на румънци, Унгария на унгарци. И с какво руснаците са по-лоши от поляците, румънците и унгарците?", попита риторично Путин.

Обявеното от него предоставяне на руско гражданство за всички украинци дни след победата на актьора Володимир Зеленски на президентските избори в Украйна, доведе до ново осъждане от украинска страна.

"Русия иска да засили ескалацията и хаоса в Украйна и така да продължи да усложнява правилата на играта", написа днес в Туитър Дмитро Кубела - постоянен представител на Украйна в Съвета на Европа.

По-рано тази седмица пресслужбата на бъдещия президент Зеленски осъди това "ново ясно потвърждение за света за ролята на Русия като агресор, който води войната срещу Украйна".

Днес Путин, който не е поздравил Зеленски за избирането му, но каза, че е готов на обсъждания с новата власт, обясни, че желае "да разбере" позицията на Зеленски за конфликта и повтори, че е готов да "води дискусия с него".

Киев призова Съвета на Европа да действа, за да попречи на Русия да изпълни намеренията си за предоставяне на гражданство на украинци.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още