IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опозицията и управляващите в Румъния си играят на котка и мишка след вота

Социалдемократическата партия води с малка преднина, но няма шанс да състави правителство, което изтласква сегашния премиер Людовик Орбан напред

10:08 | 07.12.20 г.
<p>
	Президентът на Румъния Клаус Йоханис ще свика коалиционни преговори и ще назначи премиер.&nbsp;<em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Президентът на Румъния Клаус Йоханис ще свика коалиционни преговори и ще назначи премиер. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Опозицията в Румъния повежда с малка преднина пред управляващите след парламентарните избори, които се проведоха вчера (6 декември) при рекордно ниска избирателна активност – 33%, съобщава ВВС.

Социалдемократическата партия в Румъния (PSD) получава 30% от гласовете срещу 25% за управляващата Националнолиберална партия (NLP) при 80% преброени бюлетини.

Малко вероятно е обаче социалдемократите да съставят правителство, тъй като партията на премиера Людовик Орбан има повече потенциални съюзници. Няколко по-малки партии ще поддържат баланса на силите, което изглежда благоприятства коалицията, водена от либералите.

Резултатите от екзитполовете също показват, че десноцентристкият Людовик Орбан ще остане на власт, макар и да изостава минимално след социалдемократите, предава Ройтерс. Очаква се той да сформира правителство с подкрепата на либералната партия USR-PLUS, която печели около 16% от гласовете.

Румъния е една от най-бедните страни в ЕС и милиони нейни граждани емигрираха в чужбина през последните години в търсене на по-добър живот.

Либералите подкрепят по-тясна интеграция в ЕС, докато социалдемократите са националисти и популисти.

„Вярваме, че сме спечелили изборите и очакваме крайните резултати да покажат това“, коментира Людовик Орбан след затварянето на избирателните секции. Той призовава коалиционните преговори да започнат „възможно най-скоро“.

Победа декларира и лидерът на PSD Марсел Чолаку, според когото неговата партия е най-популярната във вота.

Крайнодесните националисти от Алианс за единство на румънците също получават тласък – най-вече от гласовете на коронаскептиците, като печелят 5,2% от гласовете. Очаква се партията да влезе и в парламента.

Президентът на Румъния Клаус Йоханис трябва официално да свика коалиционни преговори чрез покана до партиите, които най-вероятно ще сформират правителство. Въз основа на тази оценка той ще избере и министър-председател на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още