IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орбан: Вече не сме рамо до рамо с Германия

Новото ляво-либерално правителство се стреми да се отдалечи от Европа на отечествата на Кол

15:41 | 08.12.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/Szilard Koszticsak</em></p>

Снимка:  EPA/Szilard Koszticsak

Дълбоки разриви в отношенията с Германия, както и с новото германско правителство вижда министър-председателят на Унгария Виктор Орбан.

„Новото ляво-либерално правителство се стреми да се отдалечи от Европа на отечествата на Кол и да премине към благоприятна за миграцията и пола, повлияна от Германия, централистична политика на Брюксел", пише той в статия за германския таблоид Bild. И още: „Тук вече не стоим рамо до рамо".

"През 1998 г., като министър-председател на Унгария, имах привилегията в продължение на няколко месеца да изграждам новата Европа заедно с Хелмут Кол, който винаги е бил бащинският, надежден приятел и верен покровител на централноевропейските народи. През 2010 г. заедно с Ангела Меркел управлявахме финансовата криза след фалита на Lehman. Заедно се борихме да запазим Европейския съюз и за съжаление никой от нас не успя да предотврати избухването на руско-украинската война, която беше толкова трагична за Европа", припомня унгарецът.

„Още с миграционната криза през 2015 г. нашето единство се разпадна", отбелязва Орбан. Според него кризата по това време е извадила наяве дълбоки разногласия за бъдещето на Европейския съюз. „За унгарците и другите централноевропейци родината е присъща, а националната и културната идентичност - съществена. Развитието на събитията показа, че Ангела Меркел поема в различна посока, по постхристиянски и постнационален път".

По време на канцлерския мандат на Меркел, каза той, са липсвали ясни отговори на въпросите на нашето време. Едно е сигурно: епохата на двусмислието, неясното разбиране на политиката и раздора вече е към своя край. Идват нови времена с отворени очи, пояснява той. 

Орбан е премиер на Унгария между 1998 и 2002 г. и отново от 2010 г. насам. 

Унгарският премиер не винаги е бил така критичен към Германия и Ангела Меркел, припомня европейското издание Politico. През 2019 година след разговори с германския канцлер Виктор Орбан коментира, че "на хоризонта няма бъдещо събитие, което да наруши германско-унгарските отношения". През 2020 година той призна, че е уговарял Ангела Меркел да не се отказва от поста си.

В последната година Виктор Орбан извади своята партия "Фидес" от семейството на Европейската народна партия (ЕНП) и се насочи към по-задълбочени връзки с крайнодесните Марин льо Пен и Матео Салвини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Valentin13
преди 2 години
един смел и умен мъж - за съжаление останал сам в цяла Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още