Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

STEM професиите набират все повече популярност

Учениците с висок потенциал не е добра идея да бъдат рано професионално ориентирани, твърди Павлин Петков, директор на Математическата гимназия във Варна

STEM професиите набират все повече популярност

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Настъпва времето на STEM професиите (бел. р. STEM e абревиатура от английските думи за наука, технологии, инженерство и математика). Това мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Павлин Петков, директор на Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" - гр. Варна.

Според госта учениците с висок потенциал не е добра идея да бъдат рано професионално ориентирани. Аргументът му е, че ако те владеят езици, математика, софтуерни и хардуерни науки, ще се реализират по естествен начин във всички области и приложни професии.

"Те избират STEM професии и специалности, без това да е резултат от специална дейност по ориентирането им", обясни Петков. 

Още по темата

Гостът коментира темата за първото място на националното външно оценяване след 7-и клас на учениците от Математическа гимназия "Д-р Петър Берон".

По думите му този резултат и по български език, и по математика, е едно системно добро представяне на учениците.
"След 4-ти клас алгоритъмът е изключително прецизен, след което в продължение на 3 години се отимизират съответният брой часове. За първа година приемът е в три паралелки", изтъкна той.
Учениците от гимназията са силни в най-различни области, а не само в профилираните, уточни Петков, пояснявайки, че интересите и талантите им започват да се проявяват на около 12-годишна възраст и те варират между природните науки, математическата лингвистика и астрономията.

Гостът разказа за интересен подход, който прилагат в гимназията - в 9-и и 10-и клас се интегрират учебните програми по природни науки, математика и технологии, като се размества тематиката – идеята е да се реализира интегрирано обучение по теми от различните предмети, които да попаднат в едно и също време.

Освен всичко друго според Павлин Петков има учебно пространство в посока на изграждане на изключително важните днес социални умения.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от