IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 20 г. затвор за убийството на журналиста Джамал Кашоги

Журналистът беше убит в саудитското консулство в Истанбул през 2018 г.

20:16 | 07.09.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Саудитски съд изпрати осем души в затвора за седем до двадесет години за убийството през 2018 г. на саудитския журналист Джамал Кашоги, съобщиха държавните медии, цитирани от Ройтерс. Това се случи, след като семейството на журналиста прости на убийците и позволи отпадането на смъртните присъди.

Кашоги, който е критик на саудитския престолонаследник принц Мохемед бин Салман, беше видян за последен път в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври 2018 г., където отиде, за да получи документи за предстоящата си сватба. Смята се, че тялото му е било разчленено и изнесено от сградата, а останките му не са открити.

Убийството предизвика глобално възмущение и опетни имиджа на реформист на принц Мохамед, син на крал Салман и фактически ръководител на кралството.

Държавни медии съобщават, че петима души са получили присъди от 20 години затвор, един човек е бил осъден на десет години, а двама души са получили седемгодишни присъди за убийството.

Имената на осъдените не се съобщават.

На по-ранен етап от съдебния процес през декември м. г. съдът осъди петима души на смърт и трима на затвор, като постанови, че убийството не е било предумишлено, а е било извършено на момента. Отново не бяха съобщени имената на ответниците.

Някои западни правителства и ЦРУ смятат, че престолонаследникът е наредил убийството. Саудитски официални представители отрекоха да са изиграли роля, но през септември 2019 г. принцът посочи, че носи известна лична отговорност, като заяви, че „това се случи под моето наблюдение“.

През май семейството на убития журналист заяви, че прощава на убийците му, като откри пътя за смекчаване на присъдите на петимата ответници, които бяха осъдени на смърт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 3
Petar2015
преди 3 години
Международните санкции за убийство (Кашоги) по-големи ли са от санкциите за опит за отравяне (Навални)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
Колкото повече чета Инвестора , толкова повече ми се затвърждава мнението , че е било изгубено време !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
Имената на осъдените не се съобщават.Нема проблем и по на 150 години да ги осъдят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още