Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Г-7 ще парира влиянието на Китай с голям инфраструктурен проект

Подробностите ще станат ясни в последния ден от срещата на върха на най-развитите икономики в света утре

Г-7 ще парира влиянието на Китай с голям инфраструктурен проект

Снимка: EPA/БГНЕС

Групата на седемте най-развити държави в света ще се стреми да конкурира инициативата за трилиони долара на Китай „Един пояс, един път“, съобщи високопоставен представител на администрацията на президента Джо Байдън, цитиран от Ройтерс.

Г-7 опитва да намери последователен отговор на растящата увереност на президента Си Дзинпин след забележителтия възход на Китай в икономическо и военно отношения през последните 40 години.

Официалният американски представител, пожелал да остане анонимен, допълни, че САЩ ще притиснат останалите лидери от Г-7 и за „конкретни действия относно принудителния труд“ в Китай и за включването на критики към Пекин в заключителното им комюнике от тридневната среща на върха в Югозападна Англия.

„Въпросът не е само да се конфронтираме или нападаме Китай. Но до този момент не сме предложили положителна алтернатива, която да отразява нашите ценности, стандарти и начин на правене на бизнес“, отбеляза представителят.

Китайската инициатива „Един пояс, един път“ е инфраструктурна програма за трилиони долара, която Си започна през 2013 г. и включва инициативи за развитие и инвестиции от Азия до Европа и отвъд.

Над сто страни са подписали споразумения с Китай за сътрудничество по проекти от инициативата като железопътни връзки, пристанища, магистрали и друга инфраструктура.

Лидерите на Г-7, включваща САЩ, Канада, Великобритания, Германия, Италия, Франция и Япония, искат да използват срещата си в морския курорт Карбис Бей, за да покажат на света, че най-богатите демокрации могат да предложат алтернатива на нарастващото влияние на Китай с инициативата, наречена "Да създадем отново един по-добър свят".

Още по темата
Според американския представител до момента Западът не е успял да предложи положителна алтернатива на „липсата на прозрачност, ниски екологични и трудови стандарти и принудителен подход“ на китайското правителство.

„Така че утре ще обявим амбициозна нова глобална инфраструктурна инициатива с нашите партньори от Г-7, която няма да е само алтернатива на „Един пояс, един път“, заяви представителят.

По данни на Refinitiv към средата на миналата година над 2600 проекта на стойност 3,7 трлн. долара са били свързани с инициативата „Един пояс, един път“, въпреки че китайското външно министерство съобщи миналия юни, че около 20% от проектите са били сериозно засегнати от пандемията от COVID-19.

През март Байдън предложи на британския премиер Борис Джонсън, който води срещата на върха на Г-7, демократичните страни да разработят собствена конкурентна инициатива.

Принудителен труд

В разговорите Байдън ще настоява пред останалите лидери и да заявят ясно, че смятат практиките на принудителен труд за обида към човешкото достойнство и „колосален пример за несправедливата икономическа конкуренция от Китай“.

„Настояваме за конкретика с области като Синдзян, където се осъществява принудителен труд и където трябва да изразим ценностите си като Г-7“, каза официалният представител, говорейки за заключителното комюнике, което трябва да бъде публикувано в края на срещата на върха в неделя.

Китай отрича всички обвинени в злоупотреби в област Синдзян.

Няма конкретна информация как ще се финансира глобалната инфраструктурна програма. Планът ще включва набирането на стотици милиарди долара държавни и частни пари, за да се запълни инфраструктурната пропаст от 40 трлн. долара в нуждаещите се страни до 2035 г., каза представителят.

Целта е също да се работи с Конгреса в САЩ за допълването на съществуващо финансиране за строителство „с надеждата, че заедно с партньорите от Г-7 частният сектор и другите участници скоро ще катализираме заедно инфраструктурни инвестиции за милиарди долара за страните с преобладаващо ниски и средни доходи на населението, които се нуждаят от тях“, допълни представителят.

Повече стимули

Байдън е спечелил подкрепата на Г-7 на план за повишаване на разходите, а западните лидери са отхвърлили строгите икономии в света след COVID и са обещали да се борят с неравенството у дома и в чужбина, пише Financial Times.

Призивът на Байдън за трайни икономически стимули е бил подкрепен от останалите лидери на срещата на върха. Американският президент откри първата сесия от нея и според очевидец бил подкрепен от всички лидери на Г-7 в призива си към западния свят „да се възползва от момента и да подкрепи икономиката“.

Премиерът на Италия Марио Драги, който е бивш ръководител на Европейската централна банка, говорил след Байдън и заявил: „Експанзионистичната фискална политика е задължителна“.

Според Драги е правилно да се харчи сега, дори да се наложи западните страни да се ангажират с по-дългосрочна фискална предпазливост, за да успокоят пазарите и да гарантират, че централните банкери няма да повишават прекомерно лихвите.

В изявление, обобщаващо обръщането на Запада към социалната декларация, домакинът на срещата на върха Борис Джонсън е заявил, че е жизненоважно пандемията да не остави „трайно петно“ на неравенство.

„Важно е да не повтаряме грешките от последната голяма криза, последната голяма икономическа рецесия през 2008 г., когато възстановяването не беше еднакво във всички части на обществото“, отбелязал Джонсън.

Страните от Г-7 ще използват срещата на върха, за да се ангажират с по-големи разходи в помощ на развиващия се свят с ясно послание, че западът предлага алтернатива на подкрепата от Пекин.

Лидерите се съгласиха да предоставят един милиард дози ваксини на бедните страни, което е в отговор на„ваксинационната дипломация“ на Китай.

Г-7 ще използва срещите през уикенда, за да обсъди план в помощ на бедните страни за справяне с климатичните промени и ще приеме планове за нова система за облагане с данъци на най-големите международни компании, въпреки че все още се спори кои точно компании трябва да попаднат под обсега ѝ.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Кр. Георгиева отново отхвърли обвиненията за манипулиране на доклад на СБ