IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалният дълг ще достигне рекордните 277 трлн. долара до края на годината

Дългът на САЩ се очаква да достигне 80 трлн. долара през 2020 г., сочи доклад

21:02 | 18.11.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Очаква се глобалният дълг да нарасне до рекордните 277 трлн. долара до края на годината, тъй като правителства и компании продължават да харчат в отговор на пандемията от COVID-19, съобщава Институтът за международни финанси (IIF) в публикуван в сряда доклад, цитиран от Ройтерс.

IIF, сред чиито членове са 400 банки и финансови институции в цял свят, съобщи, че дългът вече е нараснал с 15 трлн. долара тази година и е достигнал 272 трлн. долара до септември. Правителствата, предимно от развитите пазари, са отговорни за близо половината от ръста.

Общият дълг на развитите пазари е скочил до 432% от БВП през третото тримесечие спрямо около 380% в края на 2019 г. Съотношението между дълга и БВП на страните с нововъзникваща икономика достига близо 250% през третото тримесечие, а в Китай – 335%, а за годината съотношението се очаква да достигне около 365% от глобалния БВП.

„Съществува значителна несигурност как глобалната икономика може да намали дълга си в бъдеще без значителни негативни последици за икономическата дейност“, посочва IIF в доклада.

Общият дълг на САЩ е напът да достигне 80 трлн. долара през 2020 г., което е ръст спрямо 71 трлн. долара през 2019 г., информира IIF. Дългът в еврозоната е нараснал с 1,5 трлн. долара и е достигнал 53 трлн. долара до септември.

Сред развиващите се икономики Ливан, Китай, Малайзия и Турция регистрират най-голям ръст на дълга на нефинансовия сектор от началото на годината.

Намаляващите приходи на правителствата на страните с нововъзникваща икономика правят изплащането на дълга „много по-тежко“ дори при рекордно ниските лихви по кредитите в света.

До края на следващата година ще настъпи падежът по облигации и синдикирани заеми на нововъзникващи икономики на стойност около 7 трлн. долара, около 15% от които са деноминирани в американски долари, отбелязва IIF.

Миналия месец представители на Г-20 се договориха да удължат замразяването на обслужването на дълга по официални двустранни дългови плащания до първото полугодие на 2021 г. и съобщиха, че ще обмислят ново шестмесечно удължаване през април.

Според прогнозите глобалната икономика ще се свие с 4,4% тази година и ще нарасне с 5,2% през 2021 г., тъй като пандемията наложи блокади и ограничения на пътуванията, които натежават върху брутния вътрешен продукт, сочат данни на Международния валутен фонд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
studioaa
преди 3 години
Ти печатането/девалвацията за предлагане ли го броиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Че то в цял свят няма 277 ГБ, бе. От друга страна дългът е стока както всяка друга: щом има търсене, има и предлагане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Този "доклад" сигурно си го гледал по някоя партизанска телевизия, като Алфа.Външния дълг на САЩ е малко над 20 трлн.За сравнение вътрешния дълг на Китай е 40 трлн. долара.Айде припкай сега с глупостите към някой друг сайт, същество с интелект на скарида.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Дългът на САЩ се очаква да достигне 80 трлн. долара през 2020 г., сочи докладТова са правилни търтеи, значи консумират правилен мед(ала Мечо Пух){да му мислят истинските пчели};
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още