Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Гражданите в по-развитите страни одобряват налагането на данък върху богатите

54% от анкетираните смятат, че по-високите пенсии ще ги накарат да се чувстват икономически по-сигурни, показва проучване на OECD

Гражданите в по-развитите страни одобряват налагането на данък върху богатите

Снимка: Ройтерс

Мнозинството от гражданите в по-развитите страни по света искат да бъде наложен данък върху състоянието на богатите хора, подкрепяйки идеята за подобряване на политиката за социално подпомагане, съобщава Ройтерс, позовавайки се на проучване на Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). 

Още по темата

Във всички разгледани страни повече от половината от анкетираните хора споделят, че е необходимо да бъде въведен данък върху богатството с идеята да се подкрепят онези хора, които са в неравностойно финансово положение.

По-голямото данъчно облагане за богатите граждани вече се дискутира от властите в някои от водещите икономики по света.

Във Франция движението на „жълтите жилетки“ също постави подобни условия пред президента Еманюел Макрон.

Най-висока подкрепа идеята за данъчно облагане на богатите е получила в Полша и Гърция, две страни, които се възстановяват от години на икономическа нестабилност.

Повечето хора чувстват несигурност относно достъпа до качествени стоки, достъпни здравни услуги и грижи за възрастните хора.

С изключение на Канада, Дания, Норвегия и Холандия, гражданите на останалите анализирани държави смятат, че не получават справедлива обратна връзка от държавата за парите, които са предоставили под формата на такси и данъци.

„Това виждане се споделя от представителите на повечето социални групи“, споделят от ОИСР.

Чувството за несправедливост е още по-ясно изразено при високообразованите граждани и по-заможните домакинства.

Гражданите в повечето страни посочват, че техните правителства трябва да бъде по-инициативни по отношение на социалната политика и социалното неравенство. Изключение правят представителите от Франция и Дания, където социалните системи са едни от най-щедрите в света.

Голяма част от анкетираните смятат, че приоритет на управляващите по отношение на социалната политика трябва да бъдат средствата за възрастните, като 54% споделят, че по-високите пенсии ще ги накарат да се чувстват икономически по-сигурни.

Здравеопазването е поставено на второ място, като за него са гласували 48% от анкетираните, докато 37% посочват като най-важен елемент нивото на основния нетен доход.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

2
 
0
 
5
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
много яко е да се гледа как граждани на по малко развити държави критикуват тези по по високи развитите :) Не че съм напълно съгласен със стаията де, но определено не съм съгласен с първосигналните коментари, все едно са преписани от учебник по икономика от миналия век :)
1
 
6
 
4
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Те щото богатите плащат данъци... Ще го отнесат тия с по-големи заплати, в България вероятно хората между 2к и 10к.
Всички са много силни за високи пенсии, ама колко ще се оплачат, че работодателят им ги осигурява на минимума и взимат под масата, във Варна е масова практика? Е откъде да дойдат тия пенсии? А "***" които получават майчински за 10то дете? Аз ако реша да имам 10 деца, значи съм видял, че имам пари да ги издържам. След 3-то дете, никакви детски, а за 3-тото да са по-ниски. ТЕЛК-овете същата история, всеки 10ти е инвалид, една здрава проверка, всеки лекар издал ТЕЛК, без причина - да се гони от работа. Никакъв контрол няма...
2
 
6
 
3
Императорът до: Императорът
преди 3 месеца
И още - опитите да бъдат очесани богатите обикновено на камък удрят - защото който е богат, то той е и финансово грамотен и хитроумен и успява да се предпази от. Затова - защото социалните благинки са обещани и все някой трябва да бъде очесан - отнася си го средната класа, която - чрез все по-грубото очесване - бива тласвана към бедност... а държава с разрушена средна класа отива неизбежно в батакът.
2
 
5
 
2
Императорът до: Sakamano
преди 3 месеца
Така е. Общество, водещо война с богатите и толериращо бедните, просто... обеднява. Абсолютно неизбежно е. Както казва Доналдът - проблемът не е в богатите - бедните са проблемът. Толерирайки един проблем, ти всъщност го ескалираш изкуствено.
Отделно - във времена на прекалено улеснение на движението на хората - чрез прекалено щедра социална система, ти привличаш мърлявата и склонна към паpaзитство част на света, френските пpaсета поне би трябвало да са го разбрали това. Поради същата причина ти ще прогониш богатите, които се опитваш извънмерно да чешеш. Това би трябвало да са го разбрали швеците, чиито богати хора масово избягаха още преди десетилетия - т.е. те може би останаха физически да си живеят в държавата, но емигрираха данъчно към държави и държавици, които ухажват богатите и успелите хора, а не ги преследват. В резултат шведският просперитет отиде по дяволите и ако швеците (и все по-ногобройните им тъмни гости) удържат някакъв просперитет, това е за сметка на ескалиращ външен и вътрешен дълг на.

А ако хората в някое общество нямат ефективна "обратна връзка" с държавата си, вината не е в богатите.
7
 
12
 
1
преди 3 месеца
Мислех, че историята на социализма вече е доказала колко грешна е подобна политика. Ако се вземе от богатите за да се даде на бедните, те няма да станат по-богати. Просто всички ще са по-бедни.

Още от Други
Австралийският банков надзор търси още средства, за да бъде по-строг