Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Ядрени мечти: ОАЕ стават първата арабска държава с атомна електроцентрала

Емирствата ще станат първият нов член в "ядрения клуб" за последните 30 години

Ядрени мечти: ОАЕ стават първата арабска държава с атомна електроцентрала

Снимка: Pixabay

След 12 години дискусии и преговори, Обединените арабски емирства (ОАЕ) най-накрая получиха зелена светлина за експлоатацията на първата ядрена централа в арабския свят. Атомната електроцентрала в Барака ще гарантира, че ОАЕ ще се присъединят към клуба от само 30 държави по света, които разполагат с ядрени мощности, пише Кати Бъртан за Geographical.

ОАЕ се превръщат и в първата страна, която ще се присъедини към "ядрения клуб" за последните тридесет години, след като през 1990 г. Китай направи това.

Властите твърдят, че произведената от ядрената централа електроенергия ще възлиза на 25 на сто от енергийните нужди на страната. Финансирането идва от ОАЕ и Южна Корея.

Матю Бън, експерт по ядрена енергия, обяснява, че ОАЕ са осъществили проверките за сигурност и са се съгласили на редица условия, за да реализират своите ядрени мечти. 

Още по темата

"ОАЕ предприеха, смятам, един доста отговорен подход", смята Бън. „По същество те осъзнаха, когато се заеха с това, че ще бъдат първата арабска държава с ядрена енергия и това ще изнерви хората. Затова решиха да се подпишат на всяка международна конвенция, която съществува“, подчерта експертът. По-специално страната сключи правно обвързващо споразумение със САЩ, като се съгласи никога да не започва процес на обогатяване на уран или преработка на плутоний - двете технологии, които са ключови за производството на ядрена бомба.

Въпреки това все още циркулират притеснения относно безопасността, както и за опазването на околната среда и работната ръка. Макар типа реактори, които се изграждат, да не работят с материал, който би могъл да бъде използван за направата на ядрена бомба, остава опасението, че терористите могат да саботират централата. И въпреки предоставените уверения, едно ядрено съоръжение в Арабския полуостров повишава спектъра на ядреното оръжие в региона. Макар ОАЕ да се ангажират никога да не преследват подобна цел, „в по-широкия Близък изток, не всички са готови да поемат този ангажимент“, смята Бън.

Междувременно саудитците заявиха, че ще построят няколко атомни електроцентрали за енергийни цели, въпреки че все още не са започнали строителство им и не са подписали никакви договори. Те не желаят да предоставят гаранциите, които ОАЕ даде.

Остава и въпросът защо толкова богати на петрол и природен газ държави биха искали ядрена енергия. От ОАЕ казват, че искат да изнася добития петрол и природен газ, за да печелят пари, и да използват нещо друго за производство на битова електроенергия. Но те не хвърлят яснота защо страната се спира върху ядрената енергия, а не върху соларните паркове например, където цените за производство, за разлика от тези при ядрената енергия, падат.

За Бън това отчасти се дължи на идеята на ОАЕ да придобие статут на страната от "ядрения клуб", както и на желанието на емирствата да се насърчи обучението на местни специалисти в сферата на ядрената наука.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

4
 
0
 
4
zelka007 до: be_google
преди 5 месеца
google --> Noor Abu Dhabi

ядрената е пътник , никога не е била повече от 10% от миксът и постоянно пада % поради куп причини , които не са предмет на този материал ...
0
 
3
 
3
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
и байдъуей , не знам кой е отговорен за бановете и цензурата, но не е нормчално от 2009та да ми излиза съобещние като долното и да имат претенции за обективност!!!


You have been permanently banned by admin for the following reason:
Нарушение на правилата на форума!.

марян йорданов като е толкова чувстнвителен го пратете на рецепцията да се поусмихва малко....нищо лично. за разкила от десетки други тук пиша само с ник. винаги е било така.
0
 
5
 
2
be_google до: zelka007
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
ти да не си му рекламен агент?!?
трудно е въобще да се каже кое е терорист кой е управляващ в тия радикални страни със салафитския, сунитск и ислям!
Да, честито да им реакторчето. Това е бъдещето, ама защо не си построят 100 квадратни километра фотоволтаици??????!!!!!! Нали ного слънце имало, 50 градуса на сянка, камилити гуркити еднам дишат ог жега......
2
 
5
 
1
преди 5 месеца
мдаа ... този с очилцата , шейхът на дубай ... много интелегнтна и влиятелна фигура в арбският свят . изключително ! много образован , европейско образование и кадетска школа ... нищо общо с царящата дива.щина около тях ... подреди и изгради държава в пясъците ... има интересни "10 заповеди за управление" ... не съм им фен на арабите , ама този обръща стереотипите ... факт , ще имат ядрена централа ... :)))

Още от Други
Г-7 удължи дълговия мораториум за най-бедните страни