IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран ограничава задълженията си по ядреното споразумение

Според американския министър на отбраната Техеран се доближава до изпълнение на услията за започване на преговори по споразумението

23:56 | 06.09.19 г.
<p>
	Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф. Снимка: Архив Ройтерс

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф информира ЕС, че Техеран ще спре да изпълнява части от сключеното през 2015 г. ядрено споразумение като отговор на новите санкции, наложени от САЩ на Техеран, предаде ДПА.

"Време е европейците да престанат да не изпълняват своите задължения и да започнат да изпълняват ангажиментите, които са поели", заяви Зариф, цитиран от държавната новинарска агенция ИРНА. Иран иска от европейските страни, подписали споразумението, да му помогнат да заобиколи наложените от САЩ санкции.

"Призоваваме Иран да не предизвиква още по-голяма ескалация на ситуацията. Предвид усилията за деескалация, това изявление не е правилният сигнал", заяви в отговор говорител на германското външно министерство.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо окачестви като "неприемливо" новото намаляване на задълженията на Иран по ядрената сделка и призова европейските страни "да сложат край на шантажа" на Техеран, съобщи Франс прес.

"Фактът, че Иран запазва значителна способност за обогатяване на уран, подчертава фундаментална слабост на иранското ядрено споразумение", добави той.

В същото време американският министър на отбраната Марк Еспър заяви, че Иран постепенно се приближава към изпълняване на условията, които биха позволили на Вашингтон да започне с Техеран преговори за ново ядрено споразумение.

Според американските представители "кампанията на максимален натиск" има ефект, въпреки че Иран продължава да се държи злонамерено в района на Персийския залив, добави Еспър след реч в Кралския институт за отбранителни изследвания, базиран в Лондон център за анализи, пише ДПА. Целта на Вашингтон обаче е да накара Техеран да седне на масата за преговори, подчерта министърът на отбраната.

Целта е да бъде сключено ново ядрено споразумение, "което наистина ще гарантира, че Иран няма да разработва или придобива ядрено оръжие", добави Еспър. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още