Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Как би изглеждал мечтаният свят на Грета Тунберг?

Световните лидери могат да предприемат стъпки, за да ускорят прехода от изкопаеми горива към възобновяеми енергийни източници

Как би изглеждал мечтаният свят на Грета Тунберг?

Грета Тунберг. Снимка: Ройтерс

Шестнадесетгодишно момиче от Швеция Грета Тунберг успя да привлече вниманието на света върху себе си през изминалата седмица, когато взе участие в срещата на върха на ООН в Ню Йорк относно климата. Тя изиска от световните лидери да предприемат незабавни действия срещу нарастващата заплаха от катастрофалните климатични промени. Борбеният дух на Грета успя да я телепортира от седмичните протести в нейното училище в Швеция до мащабната глобална демонстрация за климата през септември, която събра между 4 и 6 милиона души, пише Цветана Параскова за Oilprice.

Имаше различни реакции след речта на Тунберг по време на срещата на върха на ООН, на която тя обвиняви световните лидери, че умишлено игнорират ужасяващите научни доклади, подкрепящи заключението, че трябва незабавно да се предприемат действия, за да се предотврати повишаването на глобалните температури над 1,5 градуса по Целзий. 

Още по темата

"Ние сме в началото на масово изчезване и всичко, за което можете да говорите, са парите и приказките за вечен икономически растеж", разкритикува Тунберг действията на световните лидери, прибавяйки: "Как смеете!".

Мнозина отправиха критики към Тунберг, определяйки я като дете, което няма образованието или опита, за да прави подобни изявления пред някои от най-силните лидери в света, осъждайки системата, на която се основава нашата глобална икономика.

И така, идеалният свят на Грета Тунберг в този, в който лидерите биха изоставили незабавно всичко, биха слушали, биха чели най-актуалните научни доклади и биха предприели незабавни действия за постигане на бърза промяна в начина, по който управляваме нашия свят.

Междуправителственият комитет за изменението на климата (IPCC) публикува обширен доклад в края на миналата година, който обобщава текущото количество на световните емисии на парникови газове и предвижда какво би станало ако страните се придържат към ограниченията си относно емисиите, заложени в Парижкото споразумение.

Резултатите са ужасяващи. Дори ако страните, включени в Парижкото споразумение, се придържат към своите обещания да намалят въглеродните емисии, най-вероятно пак ще бъде прекрачена границата от 1,5 градуса по Целзий, което ще има катастрофални последици за околната среда и всички онези от нас, които живеят в този свят. „Предизвикателствата пред прехода, както и идентифицираните компромиси, могат да бъдат намалени, ако емисиите в световен мащаб значително бъдат свити преди 2030 г“, се посочва в доклада.

Изкопаемите горива и енергийният сектор като цяло са най-големият фактор за огромното количество емисии на парникови газове в САЩ и по света. Селскостопанският сектор също е основен замърсител, особено по отношение на метана, газ, многократно по-опасен за озоновия слой от въглеродния диоксид. В същото време въглеродният диоксид остава в атмосферата за повече от 100 години, предизвиквайки парников ефект.

Има ли по-невъзобновяеми ресурси от петрола, въглищата и природния газ? Климатичните промени настрана, тук говорим за намиране на жизненоважни ресурси, които да подсигурят световната енергетика, когато ограничените количества изкопаеми горива привършват. Защо това не стане сега?

Цената на възобновяемите енергийни източници се е понижила значително и за първи път в индустриализираната история тя се е превърнала в икономически изгоден алтернативен и чист вариант на изкопаемите ресурси. Вятърът и слънчевата енергия станаха по-евтини от въглищата в две трети от страните по света. Освен това, тъй като тук говорим за мечтания свят на Грета Тунберг, ако световните политически и индустриални лидери действително поемат инициативата да се освободят от изкопаемите горива и да наложат въглеродните данъци, възобновяемите енергийни източници ще станат икономически най-изгодният избор.

Регистрирани са невероятни постижения и в индустрията за съхранение на енергия, която би могла да се справи с най-големия недостатък на слънчевата енергия и вятъра - факта, че те са променливи. Чрез отклоняване на инвестициите към индустрията за съхранение на енергия (както вече направи Китай), би било възможно да се поддържа равномерен поток от енергия през мрежата денонощно, при спокойни или бурни метеорологични условия.

Въпреки всички проблеми с ядрената енергия и управлението на ядрените отпадъци, тя си остава изключително мощен източник на енергия, който е напълно лишен от въглеродни емисии. Чрез диверсификацията от изкопаемите горива ще може да бъдат отделени още средства за подобряване на безопасността на ядрените централи и управлението на отработеното гориво.

Да, светът работи на изкопаеми горива. Не, това не може да се промени за една нощ. Да, много влиятелни хора биха загубили много пари от глобалното спиране на кранчето на петрола. Но световните лидери могат да предприемат стъпки, за да ускорят прехода от изкопаеми горива към възобновяеми енергийни източници.

По-горещият свят е свят, в който храната и водата стават все по-оскъдни, където катастрофалните природни бедствия стават все по-чести, където биологичното разнообразие е унищожено и където третата световна война не е въпрос на това дали ще се случи, а колко скоро. Грета Тунберг може да няма отговорите, но не греши, когато казва, че нещо трябва да се промени - сега.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (30)

   1| 2| 3    
0
 
3
 
30
khao до: Императорът
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
бъди сериозен, ти рядко ползваш факти и цифри, говориш предимно с .. епитети. могъщия доналд, великия джудж и т н.т.
тоя начин на говорене се ползва точно когато нямаш аргументи и факти зад гърба си. копираш ДоналдЪт, даже свой стил нямаш!
4
 
0
 
29
Императорът до: Бидонойл
преди 11 месеца
Кое е болестно маниакалство - че говоря с факти и цифри ли?
3
 
5
 
28
Бидонойл до: Императорът
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
При Грета нещата са ясни. А обяснението за твоите болестно-маниакални коментари какво е?
3
 
3
 
27
Бидонойл до: Mavi Goz
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Нека да позная, всяко мнение което изисква поне минимален мисловен процес ти се струва глупаво.
9
 
13
 
26
преди 11 месеца
А мечтаният свят на грета е светът в който идиoтите командват нормалните хора, всевъзможни изверги препоръчват да почнем да ядем БЕБЕТА:

https://www.lentata.com/page_15495.html

Това е свят, в който аз не искам да живея. Грета има обсесивно-компулсивно разстройство, което в комбинация с Аспергер - означава, че е луда по цялата тимберица !!! Срам и позор за тия, дето експлоатират едно дете, което би трябвало да е в специализирано заведение, лекувано със силни лекарства.

Още от Други
Карлос Гон създава университетска бизнес програма в Ливан