IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как премина 2020 г. за Бил Гейтс?

Бил Гейтс все още e един от най-богатите хора в света, а през 2020 г. той се фокусира върху използването му за борба с коронавирусната пандемия

15:43 | 23.12.20 г. 8
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Бил Гейтс изпраща 2020 г. на трето място в класацията на Bloomberg за 500-те най-богати хора в света. На 24 ноември той изгуби второто място в листата за сметка на Илон Мъск, чието нетно богатство се увеличи заедно с ръста в цените на акциите на Tesla, обобщава Yahoo Finance, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Бил Гейтс все още има голямо състояние, а през 2020 г. той се фокусира върху използването му за борба с коронавирусната пандемия.

Ето и някои от най-запомнящите се моменти от годината за основателя на Microsoft:

Януари: Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс осъществи първото си голямо дарение в борбата с коронавируса

Бил и Мелинда Гейтс дариха 10 милиона долара в подкрепа на Китай и Африка за овладяване на коронавирусната криза преди първият случай на заразен да е бил установен в САЩ. Фондацията обяви дарението си в съобщение до медиите.

Март: Гейтс се оттегли от бордовете на Microsoft и Berkshire Hathaway

На 13 март Microsoft обяви, че Гейтс се оттегля от Борда на директорите на компанията, „за да посвети повече време на своите филантропски приоритети, включително глобалното здраве, развитие, образование и нарастващата му ангажираност в борбата с климатичните промени”. Гейтс продължава да изпълнява ролята на технологичен съветник в компанията.

Също през март Berkshire Hathaway обяви, че бившият главен изпълнителен директор на American Express Кенет Чено ще замени Гейтс в нейния борд. Гейтс беше част от Борда на директорите на Berkshire от 2004 г. насам.

Май: Даренията на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс за борба с коронавируса достигнаха 300 милиона долара

До април фондацията на Бил и Мелинда Гейтс насочи 250 милиона долара за подкрепа развитието на диагностични методи, терапии и ваксини в борбата срещу Covid-19, укрепване на африканските и южноазиатски здравни системи и в помощ на преодоляването на социалното и икономическо влияние на вируса.

През май беше обявено допълнително финансиране, което увеличи общия принос на фондацията за глобалния отговор срещу коронавирусната пандемия до над 300 милиона долара.

Септември: Доклад показа, че състоянието на Гейтс се увеличава с 19% на фона на пандемията

Доклад, публикуван от Института за политически изследвания (Institute for Policy Studies) и Американци за данъчна справедливост (Americans for Tax Fairness), показа, че състоянието на Гейтс се увеличава с 18,7% от средата на март до средата на септември. На 18 март богатството на Гейтс беше в размер на 98 милиарда долара, докато към 15 септември то нарасна до 116,3 милиарда долара.

Към 17 декември нетното състояние на Гейтс възлиза на 130 милиарда долара, сочат данни на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
пожелаваме му скоротечно умиране на този оллигофppeен, дет иска да изпотрепе хората с ваксини, за печалби на фарма концерните където създадоха цирка с короната .... кой кво прай за главата си го прай, тоз и неговата фамилия до последния крак да измрат барабар с останалите глобалисти, тва ше напиша на Дядо Коледа като писъмце ....!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Седнали пак двата слабоума вовчо и инженерчето да обсъждат и тролят Бил Гейтс.Все едно две бактерии, обитаващи зaдникa на кучето, да умуват и да дават съвети на кучето...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
"как па един от тия дъртаци *** не даде фира от тоя ковид, бе де*ба... "Гарван гарвану око не вади :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
abdul
преди 3 години
*** = сорoсоидиБраво инвесторо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
abdul
преди 3 години
как па един от тия дъртаци *** не даде фира от тоя ковид, бе де*ба...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
ми пиши му , светни го за некои цаки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
е тоя ако го привика Господ , ше си отдъхне светът ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
Whitestar
преди 3 години
Макар и никой да няма реален, точен поглед върху разходите на г-н Гейтс за благотворителност, както и колко данъци е спестил по този начин, неговото начинание е благородно. Нужно е обаче тези разходи да бъдат направени на едно прецизно и оптимизирани ниво, за да имат достатъчно значим и положителен резултат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още