IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите икономически мерки във Венецуела поставят бизнеса на ръба

Производственият апарат е застрашен от сериозен риск да рухне, предупреждават от Федерацията на търговско-промишлените палати и асоциации на страната

12:31 | 21.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бизнесът във Венецуела е пред крах заради най-новите мерки на властите в сферата 
на икономиката, включително и заради решението да се повишат заплатите няколко 
десетки пъти. Това коментира председателят на Федерацията на търговско-промишлените палати и асоциации на страната Карлос Ларасабал, цитиран от БТА.

„Производственият апарат е застрашен от сериозен риск да рухне заради начина, по който те (решенията на правителството) се прилагат на практика“, коментира Ларасабал.

„Да се увеличават заплатите, дори като се отчита необходимостта от такава стъпка, с 3500 процента е напълно непоносимо за икономиката, която е затънала в дълбока депресия“, посочва още икономистът. По думите му липсва необходимото равнище на икономическата активност и на паричен поток у компаниите, които биха позволили да се изпълни това повишение.

Вчера във Венецуела започна нова вълна на демонстрации, свързани с новите мерки, тъй като преобладаващата част от населението в страната е скептично, че този план ще завърти колелата на икономиката.

Властите обявиха решението си да се премахнат петте нули от националната валута, като новата парична единица, наречена суверенен боливар, ще бъде обвързана към венецуелската криптовалута петро. Тя от своя страна е приравнена към цената на един барел петрол, добиван във Венецуела, и струва близо 60 долара. 

Преди да пристъпи към реформата, президентът Николас Мадуро обяви, че от 1 септември минималната заплата в страната се вдига 10 пъти - до 1800 суверенни боливара, или 180 милиона по стария курс.

През последните години Венецуела преживява остра социално-икономическа криза. Част от последиците й са рязкото поскъпване на потребителските стоки и услуги, както и силното девалвиране на боливара. Според най-новите оценки на парламентарната комисия по финансите през юли инфлацията във Венецуела с годишно натрупване е била близо 83 000 процента. 

Международният валутен фонд прогнозира инфлация от 1 милион процента в края на годината. Официални данни за повишението на цените във Венецуела не се публикуват вече от няколко години, припомня БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още