Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Проучване: Ще са необходими до 2 трлн. долара годишно за зануляване на емисиите

За да се постигне целта, годишното снабдяване с електроенергия ще трябва да нарасне до 90 000-115 000 тераватчаса, сочи доклад на Комисията за енергийни преходи

Проучване: Ще са необходими до 2 трлн. долара годишно за зануляване на емисиите

Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg

Постигането на нулеви емисии на парникови газове до средата на века би струвало около 1-2 трлн. долара годишно под формата на допълнителни инвестиции или 1-1,5% от глобалния брутен вътрешен продукт (БВП), сочи доклад на мозъчния тръст Комисия за енергийни преходи (ETC), цитиран от Ройтерс. 

Още по темата

За да се ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий през този век, емисиите на парникови газове ще трябва да бъдат занулени напълно. Когато това бъде постигнато, намаляването на жизнения стандарт в развитите и развиващите се страни до 2050 г. ще възлиза на по-малко от 0,5% от световния БВП, се казва в доклада.

ETC е глобална коалиция от 40 производители на енергия, индустриални компании и финансови институции, включително ArcelorMittal, HSBC, BP BP.L, Shell, Orsted и Bank of America, които се ангажират с постигането на нисковъглеродна икономика до 2050 г.

В доклада се изтъква, че ще трябва да се направят драматични подобрения в енергийната ефективност; годишното глобално снабдяване с електроенергия ще трябва да нарасне четири до пет пъти, за да достигне 90 000-115 000 тераватчаса, а годишният темп на нарастване на броя на вятърните и слънчевите инсталации ще трябва да бъде пет до шест пъти по-голям от постигнатото през 2019 г.

Освен това сградите, транспортът и промишлеността трябва да бъдат електрифицирани и водородът да се използва в случаите, когато въпросната електрификация е невъзможна. Всяко останало потребление на енергия трябва да се декарбонизира, като се използват технология за улавяне и съхранение на въглерод и устойчива биоенергия.

„Няма съмнение, че е технически и икономически възможно да достигнем нулевата въглеродна икономика, от която се нуждаем, до 2050 г.; и нулата трябва да означава нула, а не план, който разчита на постоянното и широкомащабно използване на „компенсации“ за балансиране на съществуващите емисии “, каза съпредседателят на ETC Адаир Търнър.

Китай разполага с ресурси и технологии, за да се превърне в богата, развита безвъглеродна икономика до 2050 г. Всички развиващи се страни трябва да могат да достигнат положение на нулеви емисии най-късно до 2060 г., но това ще изисква инвестиции в привличане на частни зелени инвеститори, посочват от ETC .

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

2
 
3
 
9
преди 1 седмица
Ако тия 1-2 трилиона годишно се наливаха за адаптация на човечеството към естествените климатични промени, калко по-хубав щеше да е света. Опитът за намалянето на въглеродния диоксид е политичаска, екологична и социална задънена улица. Днес хората са по-уязвими от климатичните промени спрямо предшествениците си от преди 100 години, просто защото тогава са живеели 1.6 милиарда на планетата, а днес са повече от 7 милиарда. За това едно наводнение, суша, земетресение, днес е по-опасно от вчера в гъсто населените региони особено в развиващия се свят. Тази уязвимост ще я има независимо от промените в климата или не и решението не е 1-2 трилиона в енергийна бедност, а средства вложени в адаптивност.
2
 
4
 
8
nobel до: Hahoto
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
И ако може да се спре и Северният поток някакси за да не им се разваля рахатлъка на енергийните компании. Че той тоя поток е много вреденн ... за тях. Тогава ще настъпи пълното щастие
2
 
4
 
7
преди 1 седмица
А иначе по темата! 1 или 2 трилиона инвестиции на година – няма особено значение! Целта е толкова велика, че оправдава всякакви средства....
И 5 и 10 трелиона да са нужни, трябва да се дадат... В името на планетата се прави все пак. Ще заделяме от закуски, ще забравим за топлата вода и ще взимаме студен душ - полезно е!. Няма да пътуваме много и без това вече свикнахме нали...? Разбира се тези инвестиции трябва са се изплащат, което може да стане само с цената на много скъпа енергия. Но нали това всъщност е ултимативното цел – енергията да стане толкова скъпа, че енергийните компания яко да кинтят.Семо „въглеродно-неутралните“ естествено!
Светът откачи....
1
 
4
 
6
преди 1 седмица
Трети опит за щастие. Материалът е в money.bg и е озаглавен "Как Урсула обеща да направи кризата по тежка" автор е Даниел Василев. Цитат от нея казва "От адреса за Състоянието на Съюза на Фон дер.... днес икономически се разбира следното - тя е решена да похарчи, колкото е необходимо данъкоплатски пари, за да имплементира "Зелената сделка" в условия на криза. Това, което тя не разбира е, че централното планиране - независимо дали се прави от Брюксел или от Държавният комитат по планирането в съветска Москва, е унищожителен за икономиките, особено в комбинация с тежки регулации"
1
 
2
 
5
преди 1 седмица
Един много хубав анализ, който няма да видите в „обективния“ Инвестор!
"Oт aдpeca зa "Cъcтoяниeтo нa cъюзa" нa фoн дep Лaйeн днec и

Още от Други
Карлос Гон създава университетска бизнес програма в Ливан