IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ще обявят хутите в Йемен за терористична организация

Това ще осигури допълнителни инструменти за противопоставяне на терористичната дейност и тероризма от подкрепяната от Иран милиция, коментира Майк Помпейо

16:36 | 11.01.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Майк Помпео. <em>Снимка: Greg Nash/Bloomberg</em></p>

Майк Помпео. Снимка: Greg Nash/Bloomberg

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо обяви, че ще Вашингтон ще определи подкрепяните от Иран бунтовници хути като „чужда терористична организация", предава АП.

Определението ще влезе в сила на 19 януари, един ден преди новоизбраният президент Джо Байдън да встъпи в длъжност, допълва информационната агенция.

Администрацията от месеци претегля официалното определяне на бунтовниците хути като „чужда терористична организация“. Тези усилия бяха затънали във вътрешни разногласия относно това дали санкциите могат да бъдат ефективно приложени, без да се влоши тежката хуманитарна криза в Йемен.

Възраженията на Министерството на финансите очевидно са преодолени.

„Обозначението ще осигури допълнителни инструменти за противопоставяне на терористичната дейност и тероризма от смъртоносната, подкрепяна от Иран милиция в региона на Персийския залив“, коментира Помпейо.

Организации за подпомагане обаче предупреждават, че това може да се окаже катастрофално за усилията за подпомагане на гладуващите йеменски цивилни, които са попаднали в конфликта между хутите и йеменското правителство, подкрепяно от Саудитска Арабия.

„САЩ признават опасенията, че тези обозначения ще окажат влияние върху хуманитарната ситуация в Йемен", казва Помпейо в изявлението си. „Планираме да въведем мерки за намаляване на тяхното въздействие върху определени хуманитарни дейности и внос в Йемен“, допълва той.

Тези мерки ще включват издаването на специални лицензи от Министерството на финансите, за да се позволи на американските помощи да продължат да текат към Йемен и хуманитарните организации да продължат да работят там, посочва още Помпейо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още