Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Страните от Г20 се разбраха за действия след края на пандемията

Лидерите на страните отчетоха нуждата от реформи в СТО и гарантираха достъпа на всеки до ваксина срещу COVID

Страните от Г20 се разбраха за действия след края на пандемията

Снимка: Архив Ройтерс

Пандемията от коронавирус разкри слабости и трябва да предприемем необходимите стъпки, за да се възстановим по-силни и  да гарантираме, че бъдещите поколения ще бъдат в по-голяма безопасност от нас. Това записаха представителите на страните от Г20 след края на двудневната си среща под председателството на Саудитска Арабия.

Лидерите на групата на най-развитите държави в света обсъдиха редица въпроси, свързани с икономическото възстановяване след пандемията, реформата в Световната търговска организация (СТО), данъчното облагане на дигиталната икономика и подкрепата за развиващия се свят.

Още по темата
Заради разпространението на COVID срещата се проведе виртуално. Участниците записаха във финалното си комюнике, че ще гарантират достъпа на всеки до ваксина срещу новия вирус.

В своето изказване председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства това заявление, но призова лидерите да увеличат финансирането си за глобалния проект за ваксини, тестове и лекарства (ACT-Accelerator), пишат от пресцентъра на Европейския съвет. Тя посочи, че е необходимо 20-те държави с най-големи икономики в света да осигурят 4,5 млрд. долара за тази инициатива до края на годината.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел коментира от своя страна нуждата от подготвяне на План за действие при пандемии, който да дава възможност за по-координирани реакции на държавите и глобалните институции в случай на нова глобална заплаха.

В основата на финансовото възстановяване е Международния валутен фонд (МВФ). Организацията трябва да проучи изготвянето на допълнителни инструменти, с които да подкрепи своите членове при излизането от кризата. Г20 призовава Фондът да изготви анализ за нуждите от финансиране в развиващия се свят през следващите години, както и да мобилизира частните инвестиции в тези държави.

Страните от Г20 се разбраха да изготвят и приемлив за всички план, базиран на работата на ОИСР, за облагането на дигиталната икономика до средата на 2021 година. 

По отношение на здравеопазването от Г20 изказват подкрепата си за Световната здравна организация (СЗО), но и отбелязват липсата на подготовка на редица глобални институции за действие в условията на пандемията. Във финалната декларация на срещата държавите се ангажират да работят за подкрепа на здравните системи, борбата срещу антибиотичната резистентност, разработване на нови антибиотици и подобряване на достъпа до тези лекарства в развиващите се държави.

"Стремим се да изпълним целите за свободни, честни, приобщаващи, недискриминациони и прозрачни условия за търговия, както и да запазим отворени пазарите си", пишат още от Г20. От организацията посочват необходимост от насърчаване на микро-, малките и средните предприятия в международната търговия и инвестициите.

Транспортът и туризмът са сред секторите, които се оказаха най-сериозно засегнати от COVID. От Г20 настояват глобалните транспортни мрежи да останат отворени, но и сигурни, а всяко ограничение, свързано с коронавируса, да бъде пропорционално на заплахата и временно като срок на действие. Държавите от групата ще работят за възстановяване на туризма.

Инфраструктурата е двигател на ръст и просперитет и е от ключово значение за икономическото възстановяване и устойчивост, пишат още лидерите на развитите държави и призовават за повече инвестиции в подобни проекти.

От Г20 посочват като необходимо условие за икономическото възстановяване "устойчиви и непрекъснати доставки на енергия". Нужни са иновации и нови технологии в областта, за да има достъп всеки до чиста енергия. Това е важно, за да бъде опазена околната среда и възстановено биоразнообразието, за чисти океани, водни басейни и въздух, което е превенция срещу природни бедствия и екстремни суши.

Организацията успя за първи път след три последователни срещи да впише отделен параграф за действия по отношение на околната среда и климатичните промени. На срещата страните от ЕС призоваха развитият свят да спазва записаното в Парижкото споразумение и посочиха своя начин за устойчиво икономическо развитие, базирано на зелените проекти.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (26)

   1| 2| 3    
2
 
3
 
26
zelka007 до: studioaa
преди 1 месец
"...пълен неграмотник..." ... мамин сладък той грамотен ... :)))
2
 
3
 
25
zelka007 до: Mechkata
преди 1 месец
глобална оценка на националните задължителни политики за ваксинация и последици от неспазване ...

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0264410X20312342?via%3Dihub

тъй , ако ти се чете , ако не ти се чете твоя си работа ... :))) ... щото доста авторитетно пишеш от първо лице ...
2
 
5
 
24
michaelis23 до: studioaa
преди 1 месец
Според мен властта ще забрани на гражданите да ходят на работа или да посещават каквито да било масови събирания, да ходят на заведение, концерт и други подобни и дори да излизат от къщи без ваксината...
-------------------------------------------------------------------------
ако забранят да ходят на работа - ми няма да ходим бе кво толкова ? .... :)) На "масови събития" ше стане като в Калифорния кмето им забранил да излизат навънка обаче Тръмповистите напук всички се изсипали навънка.

Trump supporters descend on California’s Capitol after Democrat governor issues stay at home order
https://www.youtube.com/watch?v=aI1li_yBpVM

В САЩа вече кат ги гледам са се цепнали на 2 щот едните не моат да понасят некволога и глобалистите + това имат и оръжия, докато другите си ги кефят и тяхната лесна да видиме обаче в Гейропата как ще се проблема с тия ръбове .... :))
0
 
1
 
23
Mechkata до: Zlato
преди 1 месец
Другите спазвали мерките като първолаци - хе-хе-хе-хе....тогава що сме на това дередже със заболеваемостта? Да си видял по кварталните градинки 12-18 годишни как си кашлят, кихат и плюят по устите на групички от по 3-10 деца, ако се огледаш ще видиш още неспазващи препоръките за носене на маска ...спазва баба ти, спазваме ти и аз като интелигентни хора (портокалите си ги задръж за теб или за невъзпитаните двама арестувани от метрото), даже вчера се смях на едно цингаре на 7-8 години, че тича само по улицата с една количка и е с маска!!! Интегрирано детето, евала!
0
 
3
 
22
Mechkata до: studioaa
преди 1 месец
Не се ограничавай с определенията до последния протест и други са се случвали в държавата далеч по-мащабни, смислени и нефинансирани, и не, не вярвам, че Божков ще "кихне" за антиваксър протестно движение.
Не, не забелязвам, че властта настройва хората едни срещу други (в САЩ да, но в БГ мн слабо изразено) - ние сме политически неграмотни ако не си забелязал и при това с много кратка памет за миналото...забелязвам, че това разделение се явява от други фактори като доход, образование, идеали, ценности...
Ако отвориш една книжка за имунизация на дете ще видиш вътре истории за деца, които поради физиологични проблеми или имунни такива не могат да бъдат ваксинирани- и не, те не са опасни, а точно обратното, уязвими са.

Още от Други
Дневникът на една икономическа криза