IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветът на ЕС наложи оръжейно ембарго на Венецуела

На политици от страната се налага и забрана за пътуване, както и се замразяват техни активи

11:38 | 13.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Съветът на Европейския съюз (ЕС) наложи днес оръжейно ембарго на Венецуела, съобщават от пресслужбата на Съвета. Слухове за мярката се появиха през миналата седмица.

В допълнение към политическите и дипломатически усилия за мирно преодоляване на политическата криза Съветът реши с единодушие да приеме рестриктивни мерки заради опасенията за ескалация на напрежението в страната. Това включва ембарго на оръжията и стоките с възможна двойна употреба, които могат да се използват за вътрешни репресии“, посочва се в съобщението на Съвета.

В допълнение Брюксел въвежда и забрана за пътуване на политици от Венецуела, както замразяване на техни активи на територията на блока.

Според съобщението „мерките ще се прилагат по градивен и гъвкав начин“, като може да бъдат разширени. В „черния списък“ се предвижда да бъдат добавени лица, които са съпричастни към нарушаването на демократичните принципи и върховенството на закона, както и нарушаването на човешките права в страната.

Мерките могат и да бъдат отменени в зависимост от развитието на ситуацията в южноамериканската страна.

ЕС посочва, че основната отговорност за прекратяването на кризата във Венецуела е вътрешна. Брюксел призовава властите в страната „да възстановят легитимността на демокрацията, включително чрез провеждането на нови свободни и честни избори“.

ЕС призовава и опозицията в страната да продължи с опитите за провеждането на преговори с цел намаляване на напрежението.

Според европейските власти само конструктивният диалог и преговорите могат да разрешат кризата във Венецуела. Брюксел демонстрира готовност да подкрепи такива преговори.

ЕС подчертава, че не признава новото Учредително събрание във Венецуела заради начина на провеждането на изборите, като настоява за пълна прозрачност на резултатите и независима проверка на вота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още