IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трюдо удари временна спирачка на Транстихоокеанското партньорство

Канадският премиер изрази резерви малко преди да бъде обявено, че е постигнато принципно споразумение по сделката

17:05 | 10.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Опитът на Китай и 10 други страни да продължат напред с Транстихоокеанското партньорство (ТТП) въпреки оттеглянето на САЩ претърпя неуспех днес, след като канадският министър-председател Джъстин Трюдо изрази резерви в последната минута, предава Financial Times.

Японският министър-председател Шиндзо Абе и лидерите на останалите страни по търговското споразумение бяха готови да обявят споразумение да продължат напред със сделката по време на Азиатско-тихоокеаснко икономическо сътрудничество (APEC) във Виетнам. Трюдо обаче изненада останалите лидери като не се появи на среща, на която трябваше да бъде направено обявлението, а вместо това проведе разговори в последната минути с Абе.

Опасенията на Канада не бяха изяснени веднага. Не е ясно и колко фатален удар могат да нанесат резервите на Трюдо върху сделката, като според източници на изданието преговорите все пак продължават.

Абе, който залага много на ТТП, каза пред репортери, че икономическите министри са постигнали принципно съгласие в четвъртък, но Канада е посочила в петък, че „не е готова да потвърди договорката“.

„Всички останали премиери са готови да потвърдят договорката, но за съжаление ще трябва да отложим срещата им по ТТП“, каза той.

Трюдо заяви преди срещите тази седмица, че Канада няма да бъде „пришпорена“ в сделка по ТТП. Канадското правителство е изправено и пред все по-трудни преговори със САЩ и Мексико по актуализирането на NAFTA. Както Мексико, така и Канада са страни и по ТТП и много от въпросите в новото споразумение се припокриват с тези в NAFTA.

Канадски представител омаловажи твърденията, че съпротивата на Трюдо на финалната новина е нанесла смъртоносен удар върху ТТП, заявявайки, че срещите по време на APEC винаги са целели да преразгледа опциите, а не да постигнат финална сделка.

„Министрите още са на масата и има въпроси, които трябва да бъдат решени“, каза той. „Ще отделим време, за да постигнем това. Постигнат е напредък, но е нужна още работа“, допълни още той.

Според него Канада не е единствената страна, която все още има проблеми с ТТП. „Работим здраво за канадците и канадските работни места във важни индустрии като автомобилния сектор, земеделието, културата и интелектуалната собственост“, каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още