IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 25% от сметките за парно на столичани трябва да се преизчислят

Под 1% са клиентите, отправили сигнал или жалба към дружеството за нереално високи сметки

13:07 | 30.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Близо една четвърт от изравнителните сметки за парно и топла вода на столичани трябва да бъдат преизчислени. Това съобщи по БНР говорителят на „Топлофикация София" Елизабет Павлова.

Тя обясни, че заради пандемията кампанията на отчитане на уредите е започнала доста късно и част от фирмите за дялово разпределение не са успели в законово определения срок да отчетат уредите. Според нея това е повод за корекция на около 24% от изравнителните сметки.

В следващите няколко дни „Топлофикация“ очаква окончателните изравнителни сметки да бъдат предоставени на дружеството, за да стигнат до клиентите заедно със септемврийските месечни сметки. 

По думите на Павлова по-малко от 1% са клиентите, отправили сигнал или жалба към дружеството за нереално високи сметки. Общо до средата на септември жалбите са почти 2000, а в периода след удължаването на срока са постъпили малко над 300, които са свързани основно с по-късното изготвяне на отчета на уредите и изготвянето на изравнителните сметки. Близо половината от жалбите са препратени към фирмите за дялово разпределение, защото са свързани с тяхната дейност, допълни говорителят на столичното топлофикационно дружество.

„Ако повече потребители преминат на дистанционен месечен отчет, те ще плащат реалните си сметки и това е вариантът да кажат „довиждане“ завинаги на изравнителните сметки и на цялото неудобство, свързано с осигуряването на достъп“, коментира Елизабет Павлова.

Предстои "Топлофикация София" да приспадне от сметките на потребителите още около 13 млн. лева заради поевтинелия със задна дата природен газ. Това ще стане с фактурите за парно и топла вода за месеците август и септември.

В момента тече проверка от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по всички подадени жалби, като на практика всички те са срещу "Топлофикация София".

Броят на жалбите при другите топлофикации е незначителен, заяви по повод жалбите председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества (АТД) Кремен Георгиев миналата седмица.

Ако в действителност е допусната грешка в изравнителните сметки, които вече са били платени от абонатите, съответните суми ще бъдат възстановени, заяви още Георгиев.

Той коментира, че новите промени в цената на газа няма да се усетят при сметките за топлинна енергия, тъй като тази тенденция при природния газ е заложена предварително в цената за топлинна енергия.

Министерството на енергетиката също предприе извънредна проверка на „Топлофикация София“ ЕАД и шест от компаниите, които извършват дейността дялово разпределение на топлинната енергия на територията на София. Обект на инспекция са: „Техем Сървисис” ЕООД, "Бруната" ООД, "Нелбо" АД, "Термокомплект"  ООД, "Топлоконтрол"  ООД, "МХ Елвеко" ООД.

Целта на проверката е да установи дейността на тези дружества, свързана с прилагане на дяловото разпределение на топлинна енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още