IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Кискинов: На Българската енергийна борса има натиск за по-високи цени

Посред лято може да се вдигнат цените на газта заради захранването на хранилищата, посочи адвокатът

20:00 | 05.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

На Българската енергийна борса има натиск за по-високи цени. Цените на електроенергията продължават да достигат високи стойности, като поскъпването идва традиционно от Западна Европа. Това обясни в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването “В развитие” адвокат Николай Кискинов, управляващ съдружник във „Владимиров Кискинов“.

"Възобновяемите източници на енергия този път не са толкова определящи за цените на нашата борса. Около 70% от енергията на борсата идва от Български енергиен холдинг, възобновяемите енергийни източници варират около 20% средно", посочи той.

Николай Кискинов даде пример с фючърсите за електрическа енергия, при които има „едно сериозно покачване“.

„Това е в съответствие с нашата прогноза, която направихме в началото на пролетта", каза още експертът.

По думите на Кискинов посред лято може да има по-високи цени на газта заради захранването на хранилищата.

"Имаме една пазарна зона – Румъния, Чехия, Унгария и Словакия, която вземаме за референтна. Тя предстои да се обедини с цялата европейска зона. Това ще доведе до уеднаквяване на цените и ще изравни времето на затваряне на пазара, което ще стане 13 часа", уточни адвокатът.

От думите на Кискинов стана ясно, че в момента цените на електроенергията продължават да достигат нови високи стойности.

"Наблюдаваме по-високи нива в региона, като взимаме за референция унгарската борса HUPX, където цените остават високи – около 66-70 евро за MWh, даде пример той. - Традиционно за април нивата са по-ниски. В Германия и Франция възобновяемите източници са на едни сравнително по-ниски нива. Април месец беше по-студен, което доведе до увеличаване на нивата. Наблюдаваме ремонти на ядрените централи, което е индикация за по-високи цени."

Николай Кискинов коментира, че поскъпването идва от Западна Европа.

"В последните месеци високите цени се определят от високите цени в Западна Европа за разлика от предишни години. Наблюдаваме най-ниската хидрология в Западна Европа от 25 години насам. В Източна Европа ситуацията е различна – има стабилна хидрология, която определя и едни по-ниски нива", посочи експертът.

Той подчерта, че на Българската енергийна борса има натиск за по-високи цени заради високото ниво на централноевропейските пазари, докато от друга страна добрата хидрология в региона намалява цените.

"Единият блок на АЕЦ Козлодуй е в ремонт. Националната електрическа компания (НЕК) се опитва да компенсира тези 1000 MWh мощност, като успява, но с по-високи цени. Миналата седмица наблюдаваме по-ниски цени в сравнение с тези в региона. В момента цените на електроенергия са около 100-123 лева, като се очаква тази седмица заради почивните дни те да преливат от около 89-90 до 101 лева", информира Кискинов.

Той потвърди, че пиковата енергията е по-ниска от базовата, което се дължи само донякъде на възобновяемите енергийни източници.

От думите на адвокат Николай Кискинов стана ясно, че има покачване на фючърсите върху електрическата енергия.

Защо на последния търг цената на електронергията е по-висока от обичайно търгуваната? Кои фактори ще влияят на цените на енергийните пазари? Как ще се развива с две платформи  Газов хъб „Балкан““?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още