IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общини се обединяват с искане за законови промени за енергийните общности

С енергийните общности страната ще може да се бори с енергийната бедност, смятат инициаторите на инициативата от "Грийнпийс - България"

21:52 | 25.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

21 български общини са подписали отворено писмо до институциите в страната с искане за законодателни промени за създаването на енергийни общности в България. Създаването на граждански енергийни общности е заложено в Директива 2019/944, която страната имаше задължение да транспонира в законодателството до 31 декември 2020 година.

Целта на тази Директива е да осигури благоприятстваща рамка, справедливо отношение, равни условия и ясно определен набор от права и задължения на гражданиските енергийни общности.

Искането за законодателни промени у нас е инициирано от "Грийнпийс - България". От организацията посочват, че до 5 март още участници могат да се включат в подписката. До този момент инициативата са подкрепили общините Бургас, Варна, район "Младост" в София, както и Дупница, Девня, Троян, посочват още еколозите.

В Западна Европа подобни инициативи вече се превръщат в нормална практика, допълват от организацията. В съседни държави като Сърбия, Гърция и Румъния също стартират развитието на този енергиен модел. Това е един от начините за справяне с енергийната бедност - електричеството, произведено от панели, разположени върху обществени сгради, може да бъде отдавано на уязвими домакинства.

С писмото се настоява за административни улеснения за инвестиции в малки инсталации за производство на електроенергия от възобновяеми източници за собствено ползване.

От "Грийнпийс - България" посочват още в откритото си писмо, че е необходима и система за информиране и подкрепя на местните власти за възможностите за финансиране на нисковъглеродни проекти и обмен на информация за нови технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още