Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Половината от капацитета на IGB вече е резервиран

Има интерес от международни търговци, които досега не са стъпвали в България

Половината от капацитета на IGB вече е резервиран

Снимка: Bloomberg LP

Малко над половината от капацитета, или 1,57 млрд. куб. метра, от новата газова връзка с Гърция - IGB, са резервирани, става ясно от съобщение на проектната компания ICGB. Общият обем на газовата връзка е 3 млрд. куб. метра, но с потенциал за увеличение до 5 млрд. куб. метра.

Интерес към проекта има от пет компании, четири от които са международни търговци, които стъпват за първи път на българския пазар. "Това ни кара да вярваме, че международният пазарен интерес към проекта ще продължи да расте, особено след старта на търговската експлоатация", пояснява изпълнителният директор на проектната компания Теодора Георгиева.

Още по темата
На този етап обаче няма яснота дали ще бъдат спазени заявените срокове за влизане в експлоатация до 1 юли 2022 година. От компанията уточняват, че всички усилия са насочени към изпълнението на тази цел.

До края на миналата година работата по газовата връзка трябваше да бъде приключена, но според коментари на енергийния министър Александър Николов все още сме далеч от края на строителството. По негови думи България е поискала неустойка заради забавянето, която проектната компания да започне да изплаща от 1 януари, и следи на седмична база напредването на работата по проекта.

По-рано стана ясно, че Трансадриатическият газопровод (TAP) може да увеличи капацитета си по-бързо от досега планираното. По този газопровод идва газът от Азербайджан за Европа.

От ICGB съобщават още, че са вече част от платформата за предлагане на капацитет PRISMA. Това ще даде възможност за достъп до нови пазари - платформата свързва 19 пазара и работи с повече от 40 инфраструктурни оператора. Платформата оперира с над 660 търговци, което позволява на преносните оператори да предлагат на пазара по прозрачен начин своите продукти.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Ал. Николов: Преговори за втечнен газ от САЩ се водят още преди войната в Украйна