IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако САЩ и Китай не се разберат, европейската икономиката ще изпита болка

Според анализатори Европа ще се сблъска с по-голяма икономическата нестабилност, ако САЩ ограничат инвестициите си в Китай

10:40 | 04.10.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabey</em></p>

Снимка: pixabey

Европа би изпитала още по-голяма икономическа болка, ако администрацията на Тръмп реши да продължи с налагането на инвестиционни ограничения на Китай, коментират анализатори пред CNBC.

Наскоро няколко новинарски издания съобщиха, че Белият дом продължава да търси начини за ограничаване на инвестиционните връзки между двете най-големи икономики в света.

Смята се, че вариантите, които се разглеждат, включват премахване на китайските акции от американските борси и ограничаване на инвестициите на държавните пенсионни фондове на китайския пазар.

Говорителят на китайското външно министерство Грег Шуан заяви пред репортери по-рано тази седмица, че всякакви стъпки по премахване на търгувани акции ще „навредят на интересите на китайските и американските компании и граждани, ще създадат сътресения на финансовите пазари и ще застрашат глобалната търговия и икономически растеж“, посочва Ройтерс.

„Ако тези заплахи бъдат изпълнени, рискът за Европа идва от това, че непрекъснато ескалираща търговска война може да предизвика по-нататъшно спадане на юана“, заяви пред CNBC Константин Фрейзър, европейски политически анализатор в изследователската група TS Lombard,.

„Това означава по-ниско търсене от страна на Китай и останалия свят - и повече болка за силно зависимата от износа Европа“, допълни той.

Клет Уилямс , бивш заместник-директор на Националния икономически съвет на САЩ, заяви пред CNBC по-рано тази седмица, че прекъсването на паричния поток между Вашингтон и Пекин е идея, която си струва да се обмисли.

Той обаче предупреди, че подобен ход може да предизвика обратен удар, ако не бъде извършен правилно.

Агате Демарайс, директор по глобално прогнозиране в Economist Intelligence Unit (EIU), каза пред CNBC по имейл, че очаква САЩ да „продължат с налагането на санкции, насочени срещу китайски компании и банки“.

„Екстратериториално влияни на санкциите на САЩ задължава всички компании по света, използващи щатския долар, да прекратят своите бизнес сделки със санкционирани субекти. Това означава, че тези ходове биха прекъснали връзките на китайскитебанки с техните международни колеги.“

„Ако международните банки не прекратят отношенията си със субекти, идващи от Китай, биха могли да бъдат изправени пред глоби, достигащи милиарди щатски долари", каза Демарайс.

Икономическият съветник на Белия дом Питър Наваро и лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл отхвърлиха идеята за евентуални ограничения на инвестициите на САЩ в Китай.

Помощният секретар за връзките с обществеността на Министерството на финансите на САЩ също заяви в изявление през уикенда, че „администрацията не обмисля да блокира достъпа на китайските компании до американските фондови борси. Ние приветстваме инвестициите в Съединените щати".

Този ход се възприема от много инвеститори като усилие за спечелване на предимство в предстоящите търговски преговори между САЩ и Китай.

Вашингтон и Пекин наложиха взаимни мита на стоки на стойност на милиарди долари от началото на 2018 г., като разклатиха финансовите пазари и развалиха настроенията на бизнеса и потребителите.

Продължаващата търговска война между САЩ и Китай хвърли сянка върху перспективите за глобален растеж в момент, когато Европа изглежда близо до влизане в рецесия.

В тази обстановка, преговарящи от САЩ и Китай ще се срещнат във Вашингтон на 10 октомври в опит да прекъснат застоя и да намалят напрежението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
Bones
преди 4 години
Хахаахааа.... Страхотно заглавие с леки садо - мазо елементи. Да се разбира ли, че ако доминантните САЩ и Китай не се разберат, подчинения ЕС пак ще го олабят отзад? Че и ще се изкефи?Това, което става и виждам през последните няколко години противоречи на всякаква икономическа, политическа, морална и дори общочовешка логика. Лошото е, че финалът крие много неизвестни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 4 години
Продължаващата търговска война между САЩ и Китай хвърли сянка върху перспективите за глобален растеж в момент, когато Европа изглежда близо до влизане в рецесия.Ква болка бре...? Болка изпитват живите, а Европейската икономика е на командно дишане поне от 6 години! Болка щела да изпита... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
Боян
преди 4 години
Трябва да си безкрайно елементарен за да си помислиш, че Китай ще легне на който и да е, за жалост американците си избраха такъв човек, който да говори на затъпелите американци, че САЩ са велика държава и целия свят е длъжен да ги храни, облича и т.н. поне още 4-5 хиляди години. Съответно ще си платят сметката, но за жалост почти целия свят ще е засегнат, само да не се стигне до война другото не е страшно, страшно ще е за американците, като осъзнаят някой ден, че трябва да се бачка яко за храна, облекло и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
dakl
преди 4 години
обективно " разбирането" е невъзможно след като едната страна се стреми без война да принуди на капитулация другата! !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
крас
преди 4 години
ОТ СТАТИЯТА:"Клет Уилямс , бивш заместник-директор на Националния икономически съвет на САЩ, заяви пред CNBC по-рано тази седмица, че прекъсването на паричния поток между Вашингтон и Пекин е идея, която си струва да се обмисли."ТОВА Е ЧУДЕСЕН НАЧИН ДА УДАРИТЕ КРЪСТА НА ДОЛАРА КАТО СВЕТОВНО РАЗПЛАЩАТЕЛНО СРЕДСТВО. ВСЪШНОСТ АКО ТОВА НЕ БЪДЕ НАПРАВЕНО ОТ САЩ , ще го направят КИТАЙЦИТЕ , но бавно и мъчително със силата на постоянството на КАПКАТА. АМЕРИКАНЦИТЕ ОСЪЗНАВАТ , ЧЕ Е ПО ДОБРЕ СМЪРТ И КРАЙ НА ДОЛАРА И НЕГОВАТА РОЛЯ В СВЕТОВНАТА ИКОНОМИКА , отколкото агония безкрай при която те изчезват не само като СВЕТОВНА ИКОНОМИЧЕСКА СИЛА , но и като ДЪРЖАВА. МОЖЕ БИ ТОВА РЕВОЛЮЦИОННО РЕШЕНИЕ БИ БИЛО НАЙ ПРАВИЛНОТО ЗА САЩ , ако не искат да изчезнат не само като водещи в света , ами и въобще и като държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още