IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андрей Ковачев: ЕП трябва да е с фокус върху кохезионната политика

Европейският съюз не трябва да е зависим от китайски стоки при нова криза, посочи евродепутатът и зам.-председател на групата на ЕНП и Европейския парламент

12:53 | 12.05.20 г. 1
Андрей Ковачев: ЕП трябва да е с фокус върху кохезионната политика

"Секторите, които са най-силно засегнати от пандемията, трябва да бъдат подпомогнати с допълнителния възстановителен фонд и с т.нар. коронаоблигации, ако се стигне до тяхното приемане", смята той.

Андрей Ковачев коментира, че по отношение на коронаоблигациите има разделение между северните и южните държави.

"Препъникамъкът е как точно ще бъдат използвани средствата – дали това ще бъде чрез безвъзмезден гранд, или чрез дългосрочни заеми, които ще се изплащат при следващата многогодишна финансова рамка. От ЕНП настояваме многогодишната финансова рамка да не бъде намалявана за сметка на фонда за възстановяване. Многогодишната финансова рамка и фондът трябва да бъдат достатъчно добре подковани с финансови средства", категоричен е евродепутатът.

Според Ковачев е важно в бъдеще ЕС да има сигурност, че при извънредна ситуация в Европа ще сме достатъчно подготвени с медицинска техника и лекарства.

"Трябва да сме сигурни, че в бъдеще ЕС няма да бъде зависим само от Китай или Индия за определени стоки", посочи Ковачев.

По думите му тази криза ще даде положителен тласък на ЕС въпреки негативната пропаганда за разединение.

"Видяхме, че страните членки искат лидерство от ЕС, а не да се взимат решения на национално ниво. Сега искаме да има план за възстановяването на икономиките и туризма. Тези въпроси може да се решат само съвместно", убеден е той.

В целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria вижте интересни коментари за потенциалното членство на Северна Македония в ЕС.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
Много общи приказки, бе брато!!!! В ОПГ ГЕР(БКП) толкова си можете. Верни на партията и на вожда. Надявах се да прочета нещо по същество, защото въпросът е много важен за същуствуването на ЕС въобще.Аме не си ти човекът, нито другите калинки да направите нещо добро. Вие сте да слушкате и папкате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още