IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел обсъжда възможността за значителна отстъпка в преговорите за Brexit

Разглежданата идея е за ограничение във времето на т. нар. предпазен механизъм за ирландската граница – нещо, което досега ЕС категорично отхвърляше

21:53 | 01.10.19 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Правителствата на държавите членки от Европейския съюз обсъждат възможността да направят значителна отстъпка в преговорите за излизането на Великобритания от блока. Идеята на Брюксел е да се въведе времева рамка за действието на т. нар. предпазен механизъм за ирландската граница, който ще гарантира отсъствието на фактическа бариера между Република Ирландия и Северна Ирландия. Това съобщават двама източници от Брюксел пред Bloomberg.

Въвеждането на подобно ограничение – мярка, която от ЕС дълго време разглеждаха като невъзможна, ще бъде предложено на Лондон, само ако страната приеме налагането на предпазен механизъм, който да задържи Северна Ирландия в европейския митнически съюз.

Премиерът Борис Джонсън, който планира да представи свое предложение по въпроса по-късно през седмицата, заяви, че няма да позволи Великобритания да приеме предпазния механизъм. Той бе договорен от неговата предшественичка Тереза Мей, но бе отхвърлен от британския парламент.

Решението за времева рамка все още не е стигнало до масата за преговори, но вече се обсъжда в някои от водещите европейски столици като Париж и Берлин, заяви един от източниците.

Постигането на компромис може да стане факт, само ако Великобритания и ЕС възстановят доверието помежду си. Това обаче няма да е основа за нови преговори, посочи още запознатият.

По-рано говорител на ЕС заяви, че блокът „не обмисля изобщо такава възможност“. „Очакваме Великобритания да излезе със законово приложимо решение, което отговаря на всички цели на предпазния механизъм“, заяви още той.

Към 21:40 ч. българско време британският паунд поскъпва минимално с 0,02% до 1,2291 долара за паунд. Британската валута изтри част от първоначалния си ръст след опровержението на Брюксел.

Джонсън обеща да изведе страната си от състава на блока със или без споразумение на 31 октомври, което оставя преговарящите с много малко време за намиране на изход от ситуацията. Именно въпросът за ирландската граница е ключов в преговорите, които продължават вече повече от две години. Настоящият премиер многократно е посочвал, че отказва прилагането на каквито и да е било мерки, които да третират Северна Ирландия по-различно от останалата част на Великобритания.

В миналото британските преговарящи са предлагали възможността за налагане на времева рамка за действието на предпазния механизъм, но досега подобна възможност винаги бе категорично отхвърляна от Брюксел.

В понеделник лидерът на северноирландската Демократична юнионистка партия Арлен Фостър заяви, че би била склонна на налагането на времево ограничение за действието на предпазния механизъм. Според запознати самият Борис Джонсън също не е против подобна идея.

Откакто предпазният механизъм за първи път бе поставен на масата за преговори през 2018 г. от ЕС отказват неговото действие да бъде ограничавано във времето, тъй като той би трябвало да служи като гаранция за по-нататъшните споразумения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 16
Стоян Петров
преди 4 години
По темата съм казал всичко с едно изречение. Не може Лондон да плаща 50 000 000 000 евро на ЕС, а деменцията Юнкер да поръча музиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 2
Бидонойл
преди 4 години
Трудно ми е да си обясня как темата за Брекзит премина в обсъждане на Русия и евреите, ама карай... Явно това тук често се случва. Брюксел очевидно държи да има сделка, затова протяга спасителна сламка към изпадналия в политическа безизходица Джонсън. Така той може да спази сроковете и да претендира че си е изпълнил предизборните обещания. За него би било най-умното решение. Но имайки предвид характера му се съмнявам, че ще приеме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 4 години
Не съм расист, не искам да внуша нищо. Еврейските корени на майка му са просто един факт. Поне 20% от руснаците имат еврейски произход. Това са разтворените хазари юдеи, които в резултат на гоненията в руската империя са се покръстили и са си сменили имената с руски. Както виждаш Майката на путин обаче, гордо е носела еврейската си фамилия.Maria Ivanovna Putina (Shelomova)Руски: Мария Ивановна Путина (Шеломова)Birthdate:октомври 04, 1911Birthplace:деревня ЗаречьеСмърт:юли 06, 1998 (86)Pesochny, gorod Sankt-Peterburg, Saint Petersburg, Russia Семейство:Daughter of Ivan Andreyevich Shelomov и Elizaveta Alekseevna ShelomovaWife of Vladimir Spiridonovich PutinMother of Albert Vladimirovich Putin; Viktor Vladimirovich Putin и Владимир Путин, президент на Руската федерацияSister of Ivan Ivanovich Shelomov и Piotr Ivanovich ShelomovOccupation:Factory worker
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 4
mrynmryn
преди 4 години
Всички богати в Русия, са евреи. Просто по време на войната, те са избягали там. Абрамович, дори си извади израелско гражданство.А майката на путин се казва Мария Ивановна Шеломова, тази типична руска фамилия... Може би за това преди време покани евреите в Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 4
zelka007
преди 4 години
ами то не е до скърцането със зъби или нещо по мъжествено :))) ... това , че боби лющи у тех си млада коза и се прави на голем мъж пред всички , не значи че трябва да се съсипе цялата ингилизка икономика ... зад решенията на политиците , особено в такива мащаби , стоят човешки съдби ... ЕС ще надживее политическият живот на боби със сигурност и ще трябват решения в полза на това , а не на моментното мерене на (цензура) ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 10
дядя Вова
преди 4 години
Жириновски не крие за баща си.За своята религия казва - това е майка ми.Путин изобщо няма никакви еврейски корени. Доказуем факт!Жалко, че лъжливи пропагандисти могат да пишат смело и безотговорно каквото им скимне.Белият екран всичко ще изтърпи.Господ - докато изтече времето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 4 години
Вазелина е за ЕС, за да маже ауспуха на русия когато драска на вратата му за влизане след Македония. Ще ти броя бонус 100 000 лева ако Турция напусне НАТО. Между другото каква е националността на Жириновски? Когато го запитали отговорил майка ми е рускиня, баща ми е адвокат. Отговаря така защото баща му е евреин, хихихихи. На путин майка му е еврейка, на Жириновски бащата, хиихихи. Евреите, най-големите руски шовинисти, хихихихи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 11
дядя Вова
преди 4 години
Владимир Жириновски знае турски и също често се среща с Ердоган.И скоро даде сензацията, че лично султан Ердоган му е рекъл,че са готово за излизане от НАТО.Пак вазелина остава за ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 1
Ivel
преди 4 години
*** им работа, няма сурови мъже да скръцнат със зъби и да им посочат изхода. Само финландците за сега дават такава заявка, искат вън, значи вън, да не се шунгьосват повече, тая предната дума не см сигурен какво означава, *** май е нещо такова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 17
Стоян Петров
преди 4 години
Вовата да им препоръча своята марка вазелин. Напоследък често се среща с Ердоган, така че може да сподели личния си опит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още