IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Будапеща и Варшава се дистанцират от политиката на централните правителства

Кметовете на двете столици ще изпратят писмо до Урсула фон дер Лайен с молба местните власти да запазят достъпа си до европейско финансиране

11:36 | 07.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Кметовете на Варшава и Будапеща се опитват да спасят част от достъпа си до европейско финансиране, в случай че лидерите на блока изключат Полша и Унгария от разпределението на средства. За това съобщават полски медии, цитирани от Bloomberg.

Кметовете на двете столици - Рафал Тжасковски на Варшава и Гергели Корачони на Будапеща, ще изпратят писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с което да дистанцират двата града от политиката на централните правителства, съобщава полската телевизия TVN. Според съобщенията документът е подписан и от ръководителите и на други градове.

TVN посочва, че писмото включва молба местните власти да запазят достъпа си до европейско финансиране дори Полша и Унгария да се окажат извън финансовото споразумение за 1,8 трлн. евро, включващо многогодишната финансова рамка за 2021-2027 г. и фонда за борба с последствията от коронавирусната пандемия.

Полша и Унгария продължават да са в конфликт с останалите страни членки в ЕС заради предложението отпускането на европейски средства да е обвързано с върховенството на закона – предложение, което според правителствата на двете страни е нарушаване на националния суверенитет.

Либералните кметове на двете столици от дълго време се противопоставят на политиките от централните правителства. Преди година Тжасковски и Корачони се присъединиха към кметовете на Прага и Братислава в общ пакт за защита на основни човешки ценности, като свободата, демокрацията и върховенството на закона. Те също така заявиха, че ще лобират за отпускане на директно европейско финансиране заради мерките на някои правителства да ограничават бюджетите на управлявани от опозиционни политически сили столици.

Централните правителства на Полша и Унгария наложиха вето на многогодишната финансова рамка на ЕС до 2027 г. и спасителния пакет в опит да се предпазят от мярката, която обвързва демократичните ценности с изплащането на пари от ЕС.

Ако бюджетът на ЕС за периода 2021-2027 г. не бъде приет този месец, ЕС ще премине към финансиране за спешни ситуации, което се базира на бюджета за предходната година. Всички нови програми, вкл. безвъзмездните средства за най-тежко засегнатите от пандемията страни и инвестициите в прехода към нисковъглеродна цифрова икономика, ще бъдат отложени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още