IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чехия подпомага компаниите в ски курортите си с над 38 млн. евро

Правителството остави затворени курортите си в опит да спре разпространението на коронавируса

14:07 | 08.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Чехия ще отпусне помощ за компаниите с дейност в ски курортите на страната на стойност 38,5 млн. евро. Средствата ще бъдат отпуснати под формата на директни грантове и ще компенсират липсата на ликвидност в бизнеса, породена от ограничителните мерки срещу коронавируса.

Плановете на правителството бяха одобрени от Европейската комисия (ЕК), която прецени, че са съвместими с принципите за отпускане на държавна помощ в общността, става ясно от съобщение на Брюксел.

Размерът на помощта ще зависи от вида компания (управляващи ски лифтове, коли под наем и т.н.), както и от средния размер на разходите в последните заверени финансови отчети.

Прага остави затворени своите ски курорти през тази година в опит да спре разпространението на коронавируса.

Според изискванията на ЕК за отпускане на държавна помощ по временните схеми, свързани с коронавируса, подкрепата не трябва да надвишава 1,8 млн. евро на компания и да се отпуска не по-късно от 30 юни 2021 година.

Оценката на Брюксел за тази помощ е, че тя е необходима и пропорционална, за да не предизвика сериозни дисбаланси върху икономиката на Чехия, посочват от ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още