IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Covid сертификатите ще са пропуск за заведения, театри и спортни зали в Брюксел

Опитите за измами в белгийската столица се множат въпреки солидните глоби и заплахата за затвор при фалшифицирани документи

12:33 | 15.10.21 г. 5
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

От днес в Брюксел влизането в ресторант, бар, кафене, кино, театър и спортна зала се извършва само след представяне на Covid сертификат. Мярката ще обхване южната белгийска област Валония от 1 ноември, а на север във Фландрия засега няма да се прилага, уточняват местни медии, цитирани от кореспондента на БТА.

В столицата ще бъде възможно клиентите да не показват сертификат, ако сядат на външните места в заведенията и когато посещават магазини и търговски центрове, при пътуване с обществен транспорт. На закритите обществени места ползването на маска остава задължително.

В навечерието на тези промени обаче зачестяват случаи на разпространение на фалшиви сертификати и опити за измама.

Установено е, че през приложения за електронни устройства се предлагат откраднати (копирани) чужди сертификати срещу 200 до 400 евро. Измамата при използването на такъв сертификат може да бъде установена при сравнение с документ за самоличност.

При втория вид измама е възможно срещу 500 евро да се получи истински сертификат, изготвен от лекар.

Медиите съобщават и за трети подход – някои от онези, които не искат да се ваксинират, но държат да имат сертификат, посещават ваксинационен център и след подаване на данните си на регистратурата, напускат. Лекари разказват и за граждани, които дори влизат в кабината за ваксинация, но с оправдание, че ще отидат до тоалетната, изчезват и се надяват, че системата вече ги е отчела като ваксинирани.

Официалните здравни власти предупреждават, че тези опити за измама може да струват скъпо на замесените. Първоначално се съобщаваше за глоби до 750 евро за гражданите и 2500 евро за заведения, нарушили изискванията.

Юристи обясняват, че измамите с документи в Белгия се възприемат като най-тежко престъпление, което може да бъде наказано със затвор до десет години и глоба до 800 хил. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
няма нищо общо... не получавам нервна криза при всеки изпуснал амортисьор или счупен шарнир... така че, не е задължително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
korn
преди 2 години
За да си жив и здрав, колата ти трябва да е винаги в изправност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
не си първия на който колата е по важна от здравето... но дано поумнееш! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
korn
преди 2 години
Преди няколко дни си взех втората доза. Неприятно изживяване от психическа гледна точка, но го отметнах от списака с ангажименти.Вчера ми се развали хидравличната помпа на колата, много по неприятно изживяване от психическа гледна точка, но ще се купува нова, няма как.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Днес ми пращат на GSM: Ваксинирай се и можеш да спечелиш смарт-часовник. Аланкоооолуууу! Моя е от титан със стъкло от сапфир! Изплющях го на улицата без да искам в един варел - даже не се надраска. Иначе има всичко, само филийки с кашкавал не може да ми стопли :) Китайски ъффкорззз
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още