IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джонсън си сложи ваксината на AstraZeneca, Меркел и Драги се готвят да го последват

Великобритания подобри рекорда си за най-много поставени ваксини за един ден в петък

22:53 | 19.03.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън получи първата си доза от ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca и призова хората да направят същото, като заяви, че „не е почувствал нищо“, предава Ройтерс.

56-годишният Джонсън беше ваксиниран в същата болница, в която преди почти една година беше настанен в интензивно отделение и получаваше кислород през тръбичка в носа си, след като се зарази с вируса и се разболя сериозно. По-късно той заяви, че състоянието му било толкова тежко, че се правели планове как да се обяви смъртта му.

„Буквално не почувствах нищо, беше много добре, много бързо“, каза Джонсън, след като получи инжекцията в болницата „Сейнт Томас“ в Лондон.

„Препоръчвам на всички, когато получат уведомление за ваксиниране, да го направят, това е най-доброто за вас, за вашето семейство и за всички останали“, допълни британският премиер.

На кадрите британският премиер носеше черна маска, беше облечен с риза и вратовръзка, а ръкавът му беше навит, докато медицинска сестра му поставяше ваксината.

Великобритания подобри рекорда си за най-много поставени ваксини за един ден в петък, като близо половината от пълнолетните британци са получили една доза, превръщайки я в една от най-бързите страни в света по разпространение на ваксинационната си програма.

Успехът помага на управляващата Консервативна партия да си възвърне преднината пред основната опозиционна Лейбъристка партия в обществени допитвания, след като миналата година премиерът беше обвинен, че е действал твърде бавно за спиране разпространението на ваксината.

Джонсън получи ваксината си в момент, когато някои страни в Европа възобновиха използването на ваксината на AstraZeneca, след като регулаторите съобщиха, че ползите надвишават всякакви рискове въпреки съобщенията през последно време за тромбози.

В същото време германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Германия ще ускори ваксинацията срещу COVID-19 след временното спиране на ваксината на AstraZeneca. Трите налични ваксини и очакваното пристигане на ваксината на Johnson & Johnson ще помогнат за това, допълни тя, цитирана от Bloomberg.

„От април искаме да сме по-бързи и по-гъвкави и ще успеем да го направим. Искаме да допълним пословичната германска усърдност с по-голяма гъвкавост“, заяви Меркел.

В понеделник тя ще обсъди с лидери на провинциите дали ограниченията в най-голямата икономика в Европа да бъдат удължени през април или дори да бъдат затегнати вместо смекчени, както предложи правителството в началото на месеца. В четвъртък случаите на COVID-19 в Германия нараснаха най-много от два месеца насам.

„Наблюдаваме експоненциален ръст“ на случаите, каза Меркел. „За съжаление ще трябва да използваме извънредната спирачка“, допълни тя.

Меркел не подмина и въпроса за общественото доверие във ваксините, като заяви, че е готова да си постави ваксина на AstraZeneca.

Руската ваксина „Спутник“ също е вариант, ако бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата, каза още германският канцлер. Макар че съвместна поръчка на ЕС от Русия би била за предпочитане, „ще трябва да действаме сами“, ако е необходимо, допълни тя.

Италианският премиер Марио Драги заяви, че ще си постави ваксината на AstraZeneca и изрази убеденост, че решението за временно спиране на ваксината не е било грешка, предава Ройтерс.

„Да, ще си поставя ваксината на AstraZeneca“, каза Драги на първата си пресконференция, откакто стана премиер през февруари.

Италия възобнови употребата на англо-шведската ваксина след тридневна пауза. Според Драги въздействието върху хората, отказващи да си поставят ваксината на AstraZeneca през идните дни ще е временно.

„Ще ваксинираме 500 хил. души всеки ден през април и целим да ги увеличим още повече през май и юни“, допълни Драги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
neon7
преди 3 години
Постановките им край нямат! Вервайте им!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
всички политици служат на сатанистите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Продължават да измират хора след ваксиниране, но лидерите по цял свят продължават да натискат населението да се ваксинира. До сега войната винаги е била между народи, държави и раси. Сега за първи път в историята войната е между политиците и народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още