IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ наложи глоба от 4,3 млн. евро на френската Credit Agricol

Освен Credit Agricol два филиала на френската банка също са санкционирани

11:00 | 21.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) наложи глоба от над 4,3 милиона евро на френската банка Credit Agricol заради нарушаване на правилата за деклариране на собствените й фондове, обяви ЕЦБ.

Освен Credit Agricol два филиала на френската банка също са санкционирани - Credit Agricol Consumer Finance с 200 000 евро и Credit Agricol Corporate and Investment Bank - с 300 000 евро.

Глобата е наложено за това, че банката е класифицирала средства от собствените си фондове като инструменти от Коефициента на капитала от първо равнище (CET1), без да е получила предварително разрешение от компетентния регулатор, се уточнява в комюникето на ЕЦБ.

Френската банка е обвинена от ЕЦБ, че не е спазила в тримесечните си отчети правилата за деклариране на съотношенията на собствените фондове, които дават възможност да се измери платежоспособността на всяка банка, през периода от 2015 до 2016 година.

От финансовата криза от 2008 година и затягането на регламента на ЕЦБ банките в еврозоната трябва да имат определено съотношение на Коефициента на капитала от първо равнище, за да ограничат загубите в случай на нова криза, припомня АФП.

Credit Agricol може да обжалва пред Съда на ЕС, уточни ЕЦБ.

От 2014 година ЕЦБ носи отговорността на единствен надзорен орган на банките в еврозоната, но много рядко е използвала правомощията си да налага санкции на частни институции, отбелязва АФП. 

За първи път през юли 2017 година тя наложи глоба от този характер на ирландската Permanent tsb Group от 2,5 милиона евро.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още