IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС опроверга твърдения за бъдещ фонд за европейските "промишлени шампиони"

Ставаше въпрос за фонд, който да подкрепи европейски компании срещу конкуренцията на американски и китайски конкуренти като Google, Apple и Alibaba

17:18 | 23.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия опроверга днес твърдения, че обмисля създаването на суверенен фонд от 100 милиарда евро за финансиране на европейските промишлени шампиони срещу конкуренцията на големите американски и китайски компании като Amazon, Apple и Alibaba, предаде Франс прес. Такива твърдения се съдържат във вътрешен документ, цитиран от сп. "Политико" и в. Financial Times, съобщава БТА.

На този документ изобщо не бива да се има доверие, заяви говорителка на комисията пред журналисти.

Въпросният доклад, в който службите на комисията изброяват приоритетите си в близо 200 страници, "дори не е виждан от политическото ръководство на комисията, нито от избраната председателка (Урсула фон дер Лайен, която ще встъпи в длъжност на 1 ноември - бел. р.), нито от преходния екип, а още по-малко е бил одобряван", допълни говорителката.

Авторите на текста установяват, че някои американски и китайски компании разполагат с безпрецедентни финансови средства в стратегически сектори, което им позволява да изкупуват конкуренти, да разширяват дейностите си и да ръководят световното цифрово развитие.

Затова службите на ЕК предлагат да се създаде Европейски фон на бъдещето с амбицията да се използват европейски държавни средства за мобилизиране на най-малко 100 милиарда евро публично-частно финансиране, за да се помогне на европейските шампиони да пуснат корени и да се привличат частни капитали. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още