Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Евродепутати: Зелената сделка трябва да върви със силна социална програма

Евродепутатите се обединиха около идеята, че ЕК трябва да акутализира предложението си по Мнгогодишната финансова рамка и по-конкретно частта за финансирането на Зелената сделка

Евродепутати: Зелената сделка трябва да върви със силна социална програма

Снимка: Getty

Финансирането на Зелената сделка трябва да върви със силна европейска социална програма. Около това становище се обединиха евродепутатите по време на дебатите за зелената икономика, които се проведоха вчера в Страсбург заедно с представители на Европейската комисия. 

Припомняме, че ЕК  представи пред ЕП Плана за устойчиви инвестиции, както и създаването на Фонда за справедлив преход и Пътна карта за изграждането на една силна социална Европа. 

Евродепутатите се обединиха около идеята, че ЕК трябва да акутализира предложението си по Мнгогодишната финансова рамка и по-конкретно частта за финансирането на Зелената сделка. 

Още по темата

„Когато става въпрос за продължаващите преговори за следващата многогодишна финансова рамка (МФР), ние приветстваме предложението да се предостави ново разпределение на Фонда за справедлив преход и бихме искали да подчертаем две послания. Първо, борбата срещу изменението на климата изисква по-голям общ бюджет. Предоставянето на приблизително 1 милиард евро годишно е минимално изискване с оглед на общите допълнителни инвестиционни нужди, определени от Комисията за постигане на текущите цели за климата и енергетиката за 2030 г. (най-малко 260 милиарда евро общо годишно за следващите 10 години)“, съобщиха от ЕП. Според евродепутатите позицията на Парламента относно следващата МФР осигурява адекватен отговор, като включва не само справедлив фонд за преход, но и защитава политиките на сближаване и селскостопански дейности и подсилва пакетите за изследвания и иновации, инвестиции, инфраструктура, околна среда и биоразнообразие, наред с другото - всички програми, които дават своя принос за борба с климатичните промени. 

Евродепутатите са категорични, че инвестициите в преквалифициране и повишаване на квалификацията на работниците, достойните условия на труд и справедливите заплати са всички основни елементи в борбата срещу неравенството и изключването. Евродепутатите поискаха ЕК да представи Европейския стълб на социалните права с конкретни предложения.

Ако не действаме сега по отношение на прехода към зелена икономика, последиците за човечеството ще са катастрофални, заяви заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс вчера. Според него ЕК вече действа с предложения за Зелен пакт и Фонда за справедлив преход. „Ще са необходими повече усилия, но това е първата крачка в правилната посока“, смята още заместник-председателят. През идните месеци ще работим по-активно за целта си, увери той. 

Изчисленията на ЕК по отношение на Плана за устойчиви инвестиции и Пътната карта за Социална Европа показват, че тези инициативи ще имат умерено положително въздействие по отношение на икономиката на общността. 

В момента тече гласуване в ЕП за Зелената сделка. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Борсите в Европа се оцветиха в червено въпреки оптимизма около безработицата в САЩ