IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейците смятат, че започва нова студена война между САЩ и Русия и Китай

Засилва се разминаването между политическите амбиции в Брюксел и отделните държави членки на ЕС, предупреждава мозъчен тръст в изследване

14:00 | 22.09.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

По-голямата част от европейците смятат, че започва нова студена война между САЩ и техните основни геополитически съперници Китай и Русия. Това показват резултатите от проучване на мозъчния тръст Европейски съвет за външна политика (ЕСВП), проведено в 12 държави членки на ЕС, включително и България.

Малцина европейски граждани виждат националните си държави като преки участници в конфронтацията между САЩ и Китай. Тази гледна точка е най-силно изразена в България, Унгария, Австрия, Португалия и Италия, съобщава БНР.

Европейците са склонни да виждат Брюксел, а не собствените си държави, като активния противник на Русия или Китай. Малко повече от една трета вярват, че Брюксел е в студена война с Китай, сочат данните.

Проучването на Европейския съвет за външна политика е проведено преди обявяването на новия индо-тихоокеански съюз за сигурност AUKUS миналата седмица между САЩ, Великобритания и Австралия, който е насочен срещу Китай.

Авторите на доклада - експертите по външна политика Марк Ленард и Иван Кръстев, предупреждават за нарастващо „разминаване" между политическите амбиции в Брюксел и отделните държави членки на ЕС. Това може да подкопае ефективния европейски отговор в случай на ескалация на напрежението с Китай или Русия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dakl
преди 2 години
Проблемът е ,че за да влияеш в международната политика са необходими лостове,с каквито Европа не разполага защото доброволно ги е предала другиму. А това което днес се наблюдава е просто следствие от първото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още