IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси поеха в различни посоки в очакване на сделката на САЩ и Китай

Автомобилният сектор поведе загубите в Европа

20:22 | 15.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските борси поеха в различни посоки в края на сесията, докато инвеститорите очакват подписването на т. нар. „първа фаза“ от търговската сделка между САЩ и Китай. Оптимизмът беше леко помрачен от коментари на американското финансово министерство, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 остана приблизително на равнището си от предходната сесия, като автомобилният сектор отбеляза спад от 1,7% и поведе загубите, а книжата на компаниите за комунални услуги не се вписаха в тенденцията и регистрираха скок с 1,3%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се повиши с 0,27% до ниво от 7642,80 пункта. Френският CAC 40 се озова на червена територия със спад от 0,14% до ниво от 6032,61 пункта. Германският DAX също отписа 0,18% от стойността си до ниво от 13 432,30 пункта. 

Китайска делегация е във Вашингтон, за да подпише дългоочакваното преходно споразумение, но американският финансов министър Стивън Манучин заяви вчера, че САЩ ще запазят мита върху китайски стоки до завършването на втората фаза.

Манучин заяви още, че документите, които трябва да бъдат публикувани по-късно днес, ще покажат, че „първата фаза“ от сделката е напълно приложима и включва обещание от Пекин да се въздържа от валутни манипулации.

Обратно в Европа Великобритания, Франция и Германия официално обвиниха Иран, че нарушава ядрената сделка от 2015 г., което може да открие пътя за повторно налагане на санкции от ООН. Те бяха отменени в рамките на споразумението.

Данните за ръста на БВП на Германия за цялата година, публикувани тази сутрин, показаха, че най-голямата икономика в Европа е нараснала с 0,6% през 2019 г., най-слабото й разширяване от шест години насам, тъй като зависимите от износа промишлени производители са изправени пред проблеми заради търговските спорове и слабото търсене от чужбина.

Същевременно инфлацията във Великобритания е нараснала с най-слабия си темп от три години насам през декември, записвайки годишен растеж от 1,3% спрямо очакваните 1,5%. Данните подложиха паунда на натиск към понижаване и увеличиха очакванията за понижаване на лихвите от Английската централна банка (АЦБ) по-късно този месец.

На корпоративния фронт книжата на ASMI поскъпнаха с близо 9%, след като холандската компания за полупроводници обяви по-силни от очакванията данни да продажбите и поръчките си през четвъртото тримесечие.

На другия полюс на европейския бенчмарк цената на акциите на листнатата в Лондон компания Tullow Oil поевтиняха с близо 16%, след като тя съобщи, че ще поеме понижаване с 1,5 млрд. долара на счетоводната стойност на активите си. Съобщението беше направено, след като компанията понижи прогнозите си за цената на петрола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още