IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Exxon е лобирала пред ЕК за строгите мерки при емисиите в транспортния сектор

Представители на американската петролна компания са настоявали пред Брюксел да разхлаби строите стандарти на ЕС относно емисиите, отделяни от автомобилите

23:01 | 06.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

През ноември 2019 г. служители на ExxonMobil са призовали Европейския съюз (ЕС) да разхлаби насоките относно емисиите от превозни средства, съобщава Euractiv.

Представители на американския петролен гигант Exxon са се срещнали с членове на Европейската комисия (ЕК) само седмици преди ЕС да обяви новата „Зелена сделка“, сочат документи, представени пред Euractiv в петък (6 март).

Въпреки че няма доказателства, че служители на Exxon или Комисията са действали неправомерно, документът дава рядка представа как големите енергийни компании от т.нар. група Big Oil се ангажират с определянето на регулации по начини, които биха могли ефективно да забавят политиките, насочени към ограничаване на въглеродните емисии. 

Компанията InfluenceMap, която публикува бележките от въпросната среща, заяви, че те представляват „най-новият пример за опита на американския петролен концерн да повлияе на законодателството в областта на климата в световен мащаб“.

Представителите на Exxon са настояли пред ЕК да премахне строгите стандарти на ЕС за превозните средства чрез очевидни „усилия за спиране на положителния импулс при електрически превозни средства“, посочват от InfluenceMap.

Говорител на Exxon каза за AFP, че напълно спазва Регистъра на прозрачност на ЕС, разкриващ срещи между длъжностни лица и членове на индустрията, и че компанията подкрепя Парижкото споразумение за климата, което призовава за ограничаване на глобалното затопляне под 2 градуса по Целзий.

В сряда (4 март) Комисията представи своя закон за климата, задължаващ държавите членки да постигнат „климатична неутралност“, нетни нулеви емисии на парникови газове, до 2050 г.

Това ще даде на изпълнителната власт на ЕС нови правомощия да налага цели за емисиите на правителствата на държавите членки, мярка, приветствана от Зелените и някои екоактивисти.

Само седмици по-рано документите показват, че трима неназовани представители на Exxon са се срещнали с член на екипа на Франс Тимерманс, еврокомисарят по климата и първи заместник-председател на ЕК.

Бележките показват, че членовете на Exxon очевидно са настоявали за промяна в наредбите на ЕС относно емисиите от превозни средства.

В регламентите на ЕС се изисква производителите да започнат да трансформират автомобилния си парк към по-чиста енергия.

Ед Колинс, директор на корпоративното климатично лоби на InfluenceMap, споделя, че Exxon се опитва да предотврати намаляването на емисиите, като преосмисля щетите върху околната среда, причинени от изгарянето на бензин и дизел.

„Това ще отнеме от скоростта на автомобилния сектор в стремежа му към електрическите превозни средства“, посочва той за AFP. „Ако все още имате течно гориво в сместа, тогава очевидно това е полезно за Exxon, тъй като пазарът им е течни горива“, добавя той.

Говорител на Exxon заяви за AFP: „Ние носим отговорност пред нашите клиенти, служители, общности и заинтересовани страни да участват в диалога за обществената политика, който влияе върху нашия бизнес.“

Колинс обаче изтъкна други подробности в бележките, включително служители на Exxon, които се застъпват за водородното гориво и до голяма степен непроверени технологии за улавяне на въглерод като част от плана за климата.

Говорител на ЕС заяви, че ролята на Комисията е „да изслушва мненията на различните заинтересовани страни, докато формулира нови политики“.

През миналата година InfluenceMap информира, че Exxon е харчи по 41 млн. долара годишно след сделката в Париж през 2015 г. - която има за цел да ограничи повишаването на температурата чрез намаляване на емисиите - за лобиране срещу законодателството в областта на климата, нещо, което Exxon отрича.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
Първо - "законодателство в областта на климата в световен мащаб не съществува, но това си е чисто европейско безумие, което нито една нормална държава не споделя. Второ - тия наивници от Ексън са намерили с кого да се срещат - доказаният крeтен тимерманс, който вярва, че водородът расте по дърветата и може да тече по стоманените тръби на газопреносната мрежа. То пред тоя и най-съвременната фармакология е безсилна, те искат с приказки да го вразумят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още