IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция: ЕС може да приеме бюджета и без одобрението на Полша и Унгария

Германското председателство на Европейския съюз все още търси решение на спора, посочи от своя страна германският външен министър Хайко Маас

16:24 | 19.11.20 г. 4
<p>
	Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. <em>Снимка:&nbsp;Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) може „да продължи напред“ с бюджета и фонда за възстановяване, дори ако Полша и Унгария откажат да оттеглят ветото си, заяви Клеман Бон, френски държавен секретар по европейските въпроси, цитиран от Bloomberg.

В понеделник (16 ноември) Унгария и Полша наложиха вето върху бюджета на ЕС за 2021-2027 г. в размер на 1,1 трлн. евро, както и на 750-те млрд. евро възстановителен пакет, тъй като бюджетният закон включваше клауза, обвързваща достъпа до средствата със спазването на върховенството на закона. 

Националистическите правителства във Варшава и Будапеща използваха ветото си, защото са обект на разследване от страна на ЕС за ограничаване на независимостта на съдилищата, медиите и неправителствените организации.

Приоритетът на Франция остава постигането на споразумение, което включва и двете членки от Източна Европа, като същевременно защитава върховенството на закона, споделя от друга страна служител, който работи в кабинета на президента Еманюел Макрон, пожелал анонимност.

Едно от решенията на проблема предполага изясняване на казуса на унгарския лидер Виктор Орбан, тъй като страните ще имат право да се защитават, ако плащанията им са застрашени при възникнали въпроси около върховенството на закона. В краен случай фондът може да бъде договорен без държавите, които му се противопоставят.

Полша и Унгария ще получат общо поне 180 млрд. евро безвъзмездни средства през следващите седем години от бюджета и фонда за възстановяване, според изчисленията на Bloomberg.

Германското председателство на ЕС все още търси решение на спора относно европейския бюджет и фонда за възстановяване, които ще позволят да се отключат милиарди евро в подкрепа на икономиките, засегнати от пандемията от коронавирус, заяви от своя страна в четвъртък германският външен министър Хайко Маас, цитиран от Ройтерс.

"Много страни в Европа очакват парите да бъдат освободени", заяви Маас в четвъртък преди среща с колегите си от ЕС. „Има голям натиск от всички страни за бързо намиране на решение“, подчерта още той.

Във вторник германският министър заяви, че Германия е уверена, че ще намери бързо решение на този проблем.

„Включени са толкова много пари, от които се нуждаят толкова много страни в Европейския съюз, които чакат, че ние не само се нуждаем от решение, но се нуждаем от него бързо“, коментира Маас, добавяйки: „Сигурен съм, че ще можем да го направим“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
мръсните сорросоиди вън ! едва тогава може да се решават съвместно всички въпроси .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Zlato
преди 3 години
Макарон няма да го изберат догодина и сега напира да го запомнят като за последно :) Май и Словения подкрепя Унгария и Полша :)То може ЕС да продължи напред, но няма да може да приеме бюджета. Различни неща са :)Европейският съюз (ЕС) може да продължи напред с бюджета и фонда за възстановяване, дори ако Полша и Унгария откажат да оттеглят ветото си, заяви Клеман Бон, френски държавен секретар по европейските въпроси, цитиран от Bloomberg.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
abdul
преди 3 години
"Германското председателство на ЕС все още търси решение"да питат *** .. той изглежда го е намерил. хаха. в краен случай - тука има едно шкафче с мазнинка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
shinawatra
преди 3 години
Ако беше наистина така, досега да са го приели. Няма как да се случи без Полша и Унгария, сега вече Орбан хвана Макрон за топките и стиска здраво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още