IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия охладнява към идеята на Макрон за бюджет на еврозоната

Според германския заместник-финансов министър фокусът на Берлин се насочва към дългосрочната финансова рамка на ЕС

10:32 | 30.08.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германия започва да се отдръпва от идеята за единен бюджет на еврозоната – едно от основните предложения на френския президент Еманюел Макрон. Според Берлин предимство трябва да се даде на други инициативи, с които да се стимулира устойчивостта на валутния блок.

Германският заместник-министър на финансите Йорг Кукийс заяви в интервю пред в. Financial Times, че плановете за бюджет на зоната с единна валута не трябва да отнемат вниманието от по-обширната тема за следващия многогодишен бюджет на Европейския съюз, който ще обхваща периода от 2020 до 2027 г.

„Защо трябва да отслабваме ЕС като установяваме паралелна структура?“, посочва той и допълва, че „най-належащият въпрос“ е този за установяването на това „как европейският бюджет може да допринесе за стабилизацията, конкурентоспособността и конвергенцията“.

Според заместник-министъра това е „по-уместен въпрос“ от този за бюджета на еврозоната.

По-твърдата германска позиция е лоша новина за Макрон, който превърна отделното финансиране на валутния съюз централна точка от своята европейска политика. По думите му то ще се използва за стимулиране на растежа и конкурентоспособността, както и за подкрепа при икономически сътресения.

Предложението е бюджетът да е в размер на 7% от брутния вътрешен продукт на еврозоната, което се равнява на стотици милиарди евро.

Тези планове обаче се разминават фундаментално с европейския бюджет, който е в размер на 1% от БВП на блока и се разпределя в седемгодишни програми, които покриват всичко от земеделски субсидии до научни изследвания.

За да бъде осъществено, предложението на Макрон ще трябва да получи така необходимата му подкрепа от Германия. През май изглеждаше, че Берлин и Париж са постигнали съгласие след среща между Макрон и канцлера Ангела Меркел, но изглежда германските приоритети са се променили.

Според заместник-министър Кукийс Германия ще се насочи към разглеждането на по-целенасочени инициативи в рамките на следващия европейски бюджет, които да могат да помагат на държави в нужда. „Ние със сигурност подкрепяме идеята, че валутната зона също изисква фискални инструменти“, посочи той.

По време на среща на финансовите министри от еврозоната през юли италианският финансов министър Джовани Триа посочи, че нищо по реформата на еврозоната „не е договорено, докато всичко не бъде договорено“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 3
Jorkata
преди 5 години
От тоя и от Мей всичко може да се очаква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
abdul
преди 5 години
"лоша новина за Макрон, който превърна отделното финансиране на валутния съюз централна точка от своята европейска политика. По думите му то ще се използва за стимулиране на растежа и конкурентоспособността, както и за подкрепа при икономически сътресения"Ок, възможно ли е да каже по-голяма глупост тоя ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още