Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Германското правителство ще подкрепи Deutsche Bahn с до 7 млрд. евро

Железопътният оператор оценява загубата на пътници заради коронавируса на 11-13,5 млрд. евро до 2024 г.

Германското правителство ще подкрепи Deutsche Bahn с до 7 млрд. евро

Снимка: Krisztian Bosci/Bloomberg

Германия планира да предостави до 7 млрд. евро на държавната железопътна компания Deutsche Bahn като част от спасителен план в подкрепа на оператора, който беше засегнат от кризата с коронавируса, съобщава Ройтерс, позовавайки се на документ, изготвен от дружеството.

Сумата ще компенсира повече от половината от спада в търсенето на пътувания заради пандемията, който Deutsche Bahn оценява на 11-13,5 млрд. евро до 2024 г., показа оценка на железопътния оператор и министерствата на транспорта и финансите. 

Още по темата

Транспортният сектор е сред най-силно засегнатите от разпространението на COVID-19 отрасли и макар железопътният транспорт да не е спрян в Германия, от Deutsche Bahn посочват, че броят на пътниците при по-дългите маршрути е едва на 10-15% от нормалните нива.

Железопътният оператор споделя планове за котиране на фондовата борса на своето звено за пътнически транспорт Arriva и свиване на разходите в Германия с до 5 млрд. евро, става ясно от документа.

В него е включено и предложение за Deutsche Bahn да издаде 3 млрд. евро обикновени облигации през тази година, вместо първоначално планираните хибридни облигации, за които условията на финансиране биха били по-неблагоприятни в настоящата ситуация.

Първият транш от правителствената инжекция на стойност 4,5 млрд. евро трябва да бъде преведен през следващите седмици, въпреки че Европейската комисия (ЕК) все още трябва да одобри плана, който може да повдигне отново въпроси за конкуренцията в железопътния сектор на ЕС.

Говорител на финансовото министерство заяви в понеделник, че не е взето решение как да се помогне на Deutsche Bahn да се справи с въздействието на пандемията.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
С проявата на сила в Средиземноморието Ердоган отклонява вниманието от кризата