IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското правителство ще подкрепи Deutsche Bahn с до 7 млрд. евро

Железопътният оператор оценява загубата на пътници заради коронавируса на 11-13,5 млрд. евро до 2024 г.

22:23 | 11.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bosci/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bosci/Bloomberg

Германия планира да предостави до 7 млрд. евро на държавната железопътна компания Deutsche Bahn като част от спасителен план в подкрепа на оператора, който беше засегнат от кризата с коронавируса, съобщава Ройтерс, позовавайки се на документ, изготвен от дружеството.

Сумата ще компенсира повече от половината от спада в търсенето на пътувания заради пандемията, който Deutsche Bahn оценява на 11-13,5 млрд. евро до 2024 г., показа оценка на железопътния оператор и министерствата на транспорта и финансите. 

Транспортният сектор е сред най-силно засегнатите от разпространението на COVID-19 отрасли и макар железопътният транспорт да не е спрян в Германия, от Deutsche Bahn посочват, че броят на пътниците при по-дългите маршрути е едва на 10-15% от нормалните нива.

Железопътният оператор споделя планове за котиране на фондовата борса на своето звено за пътнически транспорт Arriva и свиване на разходите в Германия с до 5 млрд. евро, става ясно от документа.

В него е включено и предложение за Deutsche Bahn да издаде 3 млрд. евро обикновени облигации през тази година, вместо първоначално планираните хибридни облигации, за които условията на финансиране биха били по-неблагоприятни в настоящата ситуация.

Първият транш от правителствената инжекция на стойност 4,5 млрд. евро трябва да бъде преведен през следващите седмици, въпреки че Европейската комисия (ЕК) все още трябва да одобри плана, който може да повдигне отново въпроси за конкуренцията в железопътния сектор на ЕС.

Говорител на финансовото министерство заяви в понеделник, че не е взето решение как да се помогне на Deutsche Bahn да се справи с въздействието на пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още