IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хайко Маас: Европа не е в състояние да се защитава ефективно без САЩ

Провеждането на политика на сигурност без сътрудничество с Вашингтон би било безотговорно, смята германският външен министър

14:22 | 10.11.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нито Германия, нито Европа могат да се защитават без САЩ. Провеждането на външна политика и политика на сигурност без сътрудничество с Вашингтон би било безотговорно. Такова мнение изрази германският външен министър Хайко Маас в публикувана днес статия в електронната версия на сп. "Шпигел", цитирана от ТАСС и БТА.

"За Германия нещата са ясни: би било грешка, ако подкопаем НАТО. Без САЩ нито Германия, нито Европа са в състояние да се защитават ефективно", смята министърът. По думите му това неотдавна "много ярко беше демонстрирано от нарушаването от Русия на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег".
"Провеждането на външна политика и политика на сигурност без Вашингтон би било безотговорно, разделянето на европейската и американската сигурност е опасно", подчерта Маас.

"Още много години ще се нуждаем от НАТО. Алиансът символизира разпределяне на товара, международно сътрудничество и мултилатерализъм", смята той. По думите на Маас силна и суверенна Европа е част от алианса и не трябва да се разглежда като заместител на НАТО.

Маас също така се изказа отново за създаване на Европейски съвет за сигурност. "Нуждаем се от такъв орган като място, където европейците да обединят усилията си в сферата на външната политика и политиката на сигурност", смята той. "Великобритания трябва да участва в това, дори и да напусне ЕС", добави той.

По-рано тази седмица президентът на Франция Еманюел Макрон в интервю за сп. "Икономист" заяви, че в НАТО липсва координация между Вашингтон и европейските му съюзници и че алиансът се намира в състояние на "мозъчна смърт". Той отбеляза също, че Европа трябва да започне да мисли за себе си като за самостоятелна геополитическа сила, иначе тя "няма да контролира съдбата си". 

"НАТО, Атлантическият алианс е централният стълб на отбраната ни", увери канцлерът Ангела Меркел в седмичния си подкаст, посветен на 64-ата годишнина на германските въоръжени сили, съобщава Франс прес. "Става обаче все по-ясно, че ние европейците, страните членки на ЕС в НАТО, ще трябва да поемем повече отговорности в бъдеще", добави Меркел, която днес ще вечеря в Берлин заедно с Макрон и германския президент Франк-Валтер Щайнмайер.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 4 години
от кого ще се защитава европа бе? тя германия вече го превзе по мирен път континента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още