Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Инфлацията в еврозоната се ускорява леко през юни

Колкото до България налице също е забавяне до хармонизирани стойности от 2,3% през юни от 2,9% през май

Инфлацията в еврозоната се ускорява леко през юни

Снимка: Ройтерс

Годишната инфлация в еврозоната се ускорява леко до 1,3% през юни спрямо 1,2% през май. На годишна основа обаче се наблюдава обратната тенденция на забавяне, като през същия месец на 2018 г. тя е в размер на 2%, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Що се отнася до целия Европейски съюз ръстът на потребителските цени се запазва на ниво от 1,6% за месеца спрямо май. И тук година по-рано ускорението е в размер на 2,1%.

Колкото до България налице също е забавяне до хармонизирани стойности от 2,3% през юни от 2,9% през май. На годишна основа има забавяне в ръста на потребителските цени от 3% през юни 2018 г., задържайки се значително над средния за ЕС.

Най-ниска годишната инфлация е била в Гърция (0,2%), Кипър (0,3%), Дания и Хърватия (по 0,6%).

Най-висок е ръстът на потребителските цени през юни в Румъния (3,9 на сто), Унгария (3,4 на сто) и Латвия (3,1 на сто). Спрямо май инфлацията се е понижила в 17 страни членки, останала е стабилна в една страна и се е повишила в девет.

За миналия месец най-голям принос за повишаване на годишната инфлация в еврозоната имат услугите (+0,73 процентни пункта), следвани от храните, алкохола и тютюневите изделия (+0,30 процентни пункта), енергията (+0,17 процентни пункта) и неенергийните промишлени стоки (+0,07 процентни пункта), отбелязва Евростат. 

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Испанците се питат къде е бившият крал Хуан Карлос