IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания е готова да влезе в тон със „зеленото“ възстановяване на ЕС

Обновяването на градските зони за подобряване на енергийната ефективност и устойчивост трябва да започне от бедните квартали, заяви вицепремиерът Тереза Рибера

14:59 | 29.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Paul Hanna/Bloomberg</p>

Снимка: Paul Hanna/Bloomberg

Испания вероятно ще получи до 140 милиарда евро (158 милиарда долара), ако членовете на Европейския съюз (ЕС) успеят да постигнат съгласие по предложенията за финансиране на икономическото възстановяване на блока следващия месец, а правителството в Мадрид е решено да покаже, че може да се възползва максимално от програмата.

Кабинетът вече има подробни планове за преминаване към по-екологичен икономически модел и преход от остарели производствени сектори, като автомобили с бензин и дизел, към по-модерни индустрии. Фондът за възстановяване дава шанс да се ускори тази трансформация, според вицепремиера Тереза ​​Рибера, която е отговорна за икономическия и екологичния преход, предава Bloomberg.

„Не е само до проектите“, каза Рибера в интервю през миналата седмица. „Фокусът на възстановяването е „зелен и цифров“ и това се вписва добре в икономическата програма, над която правителството работи дълго време“, добавя тя.

Премиерът Педро Санчес ще се срещне с колегите си от ЕС през юли, за да изгладят подробностите за масивния пакет стимули, който ще помогне на икономиката да се възстанови от пагубните последици на блокадите срещу коронавируса.

Работа и растеж

Испания е сред най-тежко засегнатите страни в Европа, като се очаква икономиката ѝ да се свие с 12,4% през тази година, а безработицата да надмине 18%. Властите искат да изразходват европейските средства за проекти, които могат да увеличат работните места и икономическия растеж, като същевременно намалят емисиите на парникови газове в съответствие с целта на ЕС да превърне възстановяването в инструмент за борба с изменението на климата.

„Ако Испания има достъп до толкова значителни ресурси, тогава има смисъл нашите партньори да гледат ред по ред на това как ще ги изразходваме“, каза Рибера. „Ще използваме националния си план за енергията и климата като ръководство за инвеститорите“, коментира тя.

След като Санчес встъпи в длъжност през 2018 г., Рибера работи над плановете за модернизиране на практически всеки сектор на икономиката - от енергетика и производство до туризъм и строителство, за да намали влиянието им върху околната среда и техния принос към изменението на климата.

Правителственият законопроект за климата, който влезе в парламента през май, очертава пътя на страната да стане въглеродно неутрална до 2050 г. Испания има за цел да намали емисиите си парникови газове до 20% под нивата от 1990 г. през 2030 г. За целта тя иска да увеличи присъствието на възобновяема енергия в нейната мрежа до 74% през 2030 г. и до 100% преди 2050 г. Миналата седмица страната прие указ за оптимизиране процеса по одобрение на нови проекти.

Безработица сред младежта

В отделен законопроект, представен в началото на юни, правителството предложи да забрани продажбата на пластмаси за еднократна употреба от средата на 2021 г. и безплатното разпространение на артикули като пластмасови прибори за хранене, сламки, чаши до 2023 г.

На следващо място ще бъдат старите индустрии и управлението на водите. Гигантската туристическа индустрия в страната, която привлече над 83 милиона туристи през миналата година и е сред най-силно засегнатите от коронакризата сектори, също ще се нуждае от обновяване, каза Рибера.

„Туризмът не е само обновяване на фасадите на хотелите“, каза тя и добави: „Става въпрос за възстановяване на околната среда и гарантиране на мобилността с ниски емисии“.

Правителството иска програмите да имат социална насоченост, за да се гарантира, че зеленият преход не оставя никой след себе си, каза Рибера. Обновяването на стари сгради и градски зони с цел подобряване на енергийната ефективност и устойчивост трябва да се случи първо в бедните квартали, а възстановяването трябва да се справи с безработицата сред младите в Испания, която е една от най-високите в еврозоната или 33%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още