IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Европа трябва да балансира риска от коронавируса, за да спаси туризма

Разпространението на варианта Делта може да доведе до широкомащабни загуби

17:29 | 05.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Jose Sarmento Matos/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jose Sarmento Matos/Bloomberg

Страните от Южна Европа са в незавидното положение да се налага да ограничават чуждестранния туризъм или да рискуват бързо разпространение на варианта Делта на коронавируса, докато икономистите предупреждават за поредния разочароващ сезон.

Зависими от туризма страни като Испания отхвърлиха призива на германския канцлер Ангела Меркел за координиран отговор на ЕС за пътуващите от страни с широко разпространение на варианта, открит за първи път в Индия, пише FT.

Икономистите казват, че тези държави трябва да балансират пристигащите туристи от държави, където Делта се разпространява широко, например Обединеното кралство и Русия, и риска от разпространение на варианта в собствените им страни.

„Компромисът е факт. Гърция и Испания казват, че са отворени за всички, докато уравнението на разходите и ползите се разглежда много различно в страните от Северна Европа“, казва Джесика Хиндс, икономист в Capital Economics.

Тази седмица Испания, Португалия и Малта затегнаха ограниченията за туристите от Обединеното кралство. По-рано този месец Италия изиска от британските туристи да бъдат поставени под карантина за пет дни. След спад от до 80% от приходите от чуждестранен туризъм през миналата година обаче тези страни се стремят да си възвърнат загубените позиции.

Входящият туризъм представлява 10% от брутния вътрешен продукт в Португалия и Гърция и почти 6% в Испания през годината преди пандемията, според ОИСР.

Илюстрирайки желанието си да привлекат туристи, Испания и Португалия през май премахнаха повечето ограничения за тестване и карантина при пристигането от страни като Великобритания. Гърция направи същото за ваксинирани пристигащи от 53 държави, включително Русия. Оттогава и в Обединеното кралство, и в Русия се наблюдава рязък ръст на разпространението на варианта Делта на коронавируса.

Нощувките в ЕС са спаднали с 55% през юни от нивата преди пандемията, според Oxford Economics. Икономистите прогнозират, че спадът може да се свие в диапазона 15-25% през август. Търсенията в Google за настаняване в Испания се възстановяват до нивата от 2019 г.

Консултантската компания McKinsey обаче е по-мрачна. Прогнозира се, че общите приходи от туризъм в Испания и Португалия ще бъдат наполовина от нивата преди пандемията тази година, като ще се възстановят напълно до 2024 г.

ЕС пусна дигиталния си сертификат за ваксинация официално на 1 юли, за да улесни напълно ваксинираните си жители, както и преболедувалите и с отрицателен тест за коронавирус, да пътуват в рамките на блока.

Последна актуализация: 06:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още