IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жозеп Борел: ЕС трябва да започне да мисли мащабно

САЩ преследват по-националистически подход, като нарастват заплахите от Изток и особено от Китай, посочва новият върховен представител по външната политика и сигурността на ЕС

21:30 | 04.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За да се справи със задаващите се предизвикателства - геополитически, технологични и индустриални, ЕС трябва да започне да мисли с мащаб. Това заяви днес пред външната комисия на Европейския парламент новият върховен представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел. 

Външната политика днес не е това, което беше. ЕС трябва да продължи собственото си развитие и да мисли за себе си като геополитическа сила, иначе бъдещето ни ще бъде решавано от други, предупреди той. Трябва ни повече обща стратегическа култура, за да се съгласяваме по-добре. Трябва да реагираме по-бързо, заяви Борел.

Завръща се политиката на силата, която включва и заплахи от "недържавни играчи", завръща се военната надпревара и по-силно, отколкото очаквахме. Заплахите се увеличават, затова ни трябват повече и по-гъвкави средства за реакция, необходими са повече усилия в отбраната, посочи той.

По неговите думи днешните заплахи - в интернет, от тероризма, промените в околната среда и дезинформацията - не могат да намерят решение с прилагането на чл. 5 от Вашингтонския договор. НАТО остава основното средство за защита на земите на много европейски страни, но трябва да осъзнаем, че има нови заплахи, които изискват по-особен отговор, добави върховният представител.

САЩ преследват по-националистически, едностранен подход, нарастват заплахите от Изток и особено от Китай; Африка поставя предизвикателства. Демографското неравновесие и неравенството в богатството по северните и по южните брегове на Средиземно море ще нараснат много, посочи Борел. Той нарече Либия "провалена държава" и пряка заплаха за ЕС.

Трябва да помогнем за възстановяването на Либия. Не можем да откажем европейска перспектива на страните от Западните Балкани, трябва да запазим подкрепата за Украйна, Грузия и Молдова, заяви върховният представител.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още